Animaatioelokuvat ja Suosikkipiirretyt aikuisille sekä lapsenmielisille

Tietokoneanimointi avasi odotetusti ovia aivan uudenlaiselle visuaaliselle ilotulitukselle. Vuosi toisensa jälkeen, yhä vain vauhdikkaampia ja visuaalisesti näyttävämpiä leffoja ilmestyy teattereihin, eikä voittokululle tunnu näkyvän loppua. Silti osa elokuvantekijöistä luottaa edelleen piirretyn tai käsintehdyn animaatioelokuvan taikaan. Tietokoneanimaation edelläkävijöinä ovat tunnetusti heiluneet DreamWorks sekä Pixar ja Disney. Me rankkasimme seuraavasti
 

1. GRAVE OF THE FIREFLIES (1988) -Hotaru no haka

Ohjaus: Isao Takahata
Äänet: Tsutomi Tatsumi, Ayano Shiraishi
Traileri


Toisen maailmansodan Japaniin sijoittuva tarina sisaruksista Seita ja Setsuko, jotka äitinsä menetettyään joutuvat elämään kodittomina ankeissa oloissa samalla kun liittoutuneiden pommikoneet kylvävät tuhoa taivaalta. Elokuva luottaa tavanomaiseen piirrosanimaatioon ja toimii niillä lääkkeillä erinomaisesti. Elokuvan huimaavaa antia on kuitenkin sen epämukavan kova tunnelataus, joka kasvaa läpi elokuvan tasaisesti ja purkautuu lopussa niin sydäntäsärkevästi, että tällä planeetalla ei ole yhtään henkilöä jolla ei muka olisi hiekkaa silmissä sen jälkeen. Nenäliinoihin peitetty listaykkönen.


2. THE INCREDIBLE'S (2004)

Ohjaus: Brad Bird
Äänet: Craig T. Nelson, Holly Hunter, Samuel L. Jackson, Jason Lee
Traileri


Y
ksi vuoden 2004 suosituimmista elokuvista. Eläkkeelle jäänyt supersankaripariskunta joutuu vielä kerran kiskomaan pieneksi jääneet työasunsa päälleen. Animaatio yhdistelee aineksia niin perhedraamoista, vakoilujännäreistä, toimintaelokuvista kuin komedioista ja arkielämän totuuksistakin. Oman hauskan lisänsä soppaan tuo pariskunnan superlapset Dash ja Violet. Kaikille jotain ja juuri sellaista hauskaa mitä koko perheen animaatio parhaimmillaan on. Disneyn ja Pixarin tuotanto.

3. THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS
(1993) 

Ohjaus: Henry Selick ( takapiruna Tim Burton)
Äänet: Chris Sarandon, Danny Elfman, Ken Page
Traileri


Tim Burtonin luoman animaatiomaailman pääosissa liehuu halloweenin ykköstähti Jack Skellington, Kurpitsakuningas. Joulumaailma sytyttää Jackissä kipinän, jonka seurauksena Halloween-kaupunki on saava joulua tuutin täydeltä. Homma ei onnistu kuitenkaan aivan saumattomasti ja Oogie Boogien sotkeutuminen hommaan, uhkaa jopa itsensä joulupukin henkeä.

Burtonin synkkä visio toimii erinomaisesti perinteiseen Stop-motion animaatioon luottavassa elokuvassa, joka on täynnä upeita lavasteita, Danny Elfmanin musiikkia ja tietysti ikimuistettavia hahmoja. Elokuva on täysin Burtonin visio mutta sen ohjasi kuitenkin Henry Selick. Klassikko.
 

4. SPIRITED AWAY -Henkien kätkemä (2001)

Ohjaus: Hayao Miyazaki
Äänet:
Rumi Hiragi, Miyu Irino, Mari Natsuki
Traileri

Ghibli-studion mestarinnäyte joka räjäytti Animen jokaisen länsimaisen tietoisuuteen.
Hayao Miyazakin piirroanimaatio kertoo 10-vuotiaasta tytöstä Chihirosta, joka päätyy henkien maailmaan hukatessaan vanhempansa ja joutuu selviytymään ihmisille vihamielisessä paikassa täynnä merkillisiä olioita ja taikuutta. Miyazakin luotto perinteiseen piirroselokuvaan näkyy ruudulla upeana jälkenä ja ainutlaatuisen erikoisina hahmoina. Vanha kunnon seikkailu/fantasiaelokuva joka hurmaa kaikki lapsista aikuisiin. Elokuvan ystävät halunnevat katsoa myös studion aikaisemman tyylittelyn, Prinsessa Mononoken (Mononoke Hime)

5. TOY STORY 2 (1999) 

Ohjaus: John Lasseter
Äänet: Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack
Traileri


Kaikki kunnia Pixarin ykkösosalle joka mullisti elokuvateollisuuden olemalla ensimmäinen täyspitkä tietokoneanimaatio, osoittaessaan samalla että tyylilajilla on potenttiaalia enemmän kuin kukaan uskoikaan. Kakkososa kuitenkin päihittää edeltäjänsä joka osa-alueella. Parempi tarina, viimeistellymmät hahmot ja tiukemmat toimintakohtaukset, osoittivat ettei jatko-osan ole pakko olla pelkkä rahastusyritys tässäkään genressä.



6. SHREK
(2001)Ohjaus: Andrew Adamson, Vicky Jenson
Äänet:
Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, John Lithgow
Traileri

Parhaan animaatioelokuvan Oscarin vuonna 2002 napannut vihreä jätti, ylsi aikoinaan melkoiseen kassamenestykseen tahkoten DreamWorksille jättimäiset voitot. Kaksi jatko-osaa (tähän mennessä) poikinut elokuva kertoo suolla rauhaiselosta nauttivasta Shrekistä. Rauhaiselolle tulee harmittavasti piste kun pahapäinen hallitsija usuttaa satuolennot vihreän jätin tonteille pitämään harmittavaa mekkalaa. Homma johtaa siihen että suivaantunut jätti rientää pelastamaan prinsessaa palauttaakseen rauhan seudulleen, apunaan poskisolistin-virkaa kunnialla toimittava aasi. Oli aikanaan suunnattu yllättäen varttuneemmalle yleisölle, mutta uppoaa hyvin myös nilkanpurijoille. Aasina Eddie Murphy ja Shrekkinä Mike Myers.


 
7. WALL-E (2008)Ohjaus: Andrew Stanton
Äänet: Ben Burtt, Elissa Knight, Sigourney Weaver
Traileri

Yksi Pixarin alkuperäisistä tarinoista. Ihmiset ovat aikaa sitten häippäisseet maasta, tuhottuaan ensin sen luonnonvarat ja pistäneet sen lunastuskuntoon. Tätä kohtalaisen vaativaa raivausurakkaa hoitelee pieni siivousrobotti WALL-E, joka mukisematta hoitelee hommiaan kärsiessään samalla yksinäisyydestä. WALL-E:n vaatimaton taivallus on kuitenkin saamassa radikaalin muutoksen...


Visuaalisesti upeaa jälkeä ja robotit niin söpöjä että miltei etoo. Vaikka pääosat eivät juuri yhtä epäselvää sanaa enempää saa suustaan ulos, ei niiltä silti karismaa puutu. Pixarin parhaita.

 
8. ICE AGE (2002)Ohjaus: Chris Wedge
Äänet: Ray Romano, John Leguizamo, Denis Leary
Traileri

Hieman yllättäen näinkin suuri hitti aikoinaan. Kohtalaisen vaatimattoman tuotannon hoiti Blue Sky Studios ja olipa mukana vahvasti myös suomalaista osaamista (Mika Ripatti). Elokuva kertoo kolmesta jääkaudella elävästä kaveruksesta Sid (laiskiainen). Manfred (mammutti) ja Diego (sapelihammastiikeri) joiden hieman vastahakoiseksi tehtäväksi muodostuu palauttaa ihmislapsi takaisin heimonsa pariin. Omaa soppaansa taustalla hämmentää Scrat (Jyrsis) jonka ristiretki tammenterhon saamiseksi kiihtyy lähes eeppiseksi taisteluksi ja joka loppupeleissä muodostuu koko elokuvasarjan liikkeellepanevaksi voimaksi. Yllättävän hauska elokuva ja jonka kruunaa karismaattiset ääninäyttelijät.

9. CORALINE
(2009) 
Ohjaus: Henry Selick
Äänet:
Dakota Fanning, Teri Hatcher, Ian McShane
Traileri

Neil Gaimanin palkittuun kirjaan perustuva Coraline on ensimmäinen 3D-tekniikkaa käyttämällä kuvattu stop-motion animaatioelokuva. Uuteen kotiin muuttava Coraline on äärimmäisen kyllästynyt työn parissa viihtyviin vanhempiinsa, tylsään ruokaan ja nihkeään naapurinpoikaan, kunnes eräänä päivänä löytää kodistaan oven toiseen maailmaan. Rinnakkaismaailma on vinkeine ja nappisilmäisine vanhempineen sekä kiinnostavine naapureineen, mitä mahtavin mesta ja Coraline alkaa viihtyä paikassa aina vain paremmin. Pian kuitenkin tulee aika päättää kummassa hän mieluummin asustaa ja mitä se vaatii. Kun Coraline vihdoin tekee päätöksensä, homma saa käänteen synkempään suuntaan. Yllättävänkin uhkaavissa ja erittäin tummissa sävyissä pyörivä elokuva on äärimmäisen tyylikäs ja huokuu niin arveluttavaa energiaa, että heti alkumetreiltä pitäen katsoja tuntee jonkin olevan pahasti pielessä. Ei ehkä lastenelokuva perheelle.


10. MONSTERS INC. (2001)

 Ohjaus: Pete Docter
Äänet:
John Goodman, Billy Crystal, Mary Gibbs, Steve Buscemi
Traileri

Kaapissa asuu mörkö, sängyn alla majailee hirviö ja niin edelleen. Kummituksille ja möröille homma toimii erinomaisesti tällä kaavalla, mutta kun homma käännetään ylösalaisin, luisuu juttu käsistä nopeasti. Monstropolis saa kaupungin voimavaransa lapsia pelottelemalla, mutta kukaan ei kertonut mitä tapahtuu jos yksi niistä tulee heidän puolelleen...Vaikka Shrek veikin Oscarin nenän edestä, on tämä edelleen yksi hauskimmista animaatioista. Loistava näyttelijäkaarti sekä tarina joka antaa tilaa rellestää, luo viihdyttävän paketin animaatiohauskuutta ikään katsomatta. Näyttelijälista on tämän tason tuotannoissa aina vakuuttava, niin tässäkin.
 

Katso myös kumppanimme Siilisoftware.fi :n tarjoamat ilmaiset ja kotimaista kädenjälkeä olevat suosituimmat freeware pelit sekä ohjelmistot. Joukosta löytyvät mm. tunnetut pelit, Eräjorma ja Kiihdytyspeli. Vain Suosituimmat

0 kommenttia