TOIMINTAELOKUVAT JÄMERÄN MENON YSTÄVILLE

Toiminnan ystäville parhaat elokuvat kautta aikain. Listalla ne toimintaelokuvat, jotka kolahtavat kovimmin ja joissa on asenne tykeimmin läsnä. Monta hienoa tekelettä jäi väkisinkin listan ulkopuolelle, mutta näillä mennään. Mukana myös elokuvatrailerit tough guy!

BOOOOOOOM:  
Enemmän toimintaa, eli ota...
( BOOM! )

 
1.Die Hard (1988)
 
Ohjaus: John McTiernan
Näyttelijät: Bruce Willis, Alan Rickman, Bonnie Bedelia
Kesto: 131 min.

"Yippie-ki-yay"

Terroristit kaappaavat Los Angelesilaisen Nakatomi Corporationin pilvenpiirtäjän ja pilaavat vaimoaan ja perhettään tapaamaan tulleen New Yorkilais-kytän, John Mclanen joulun. Pahaksi onnekseen terroristit eivät tiedä Johnin olevan samassa rakennuksessa.

Täyttä kulttimainetta ja äijä statusta nauttiva elokuva on edelleen yksi katsotuimmista miesten iltojen elokuvista. Elokuva on saanut 3 jatko-osaa joista kakkosen (Die Hard 2: Die Harder) ohjasi ansiokkaasti Renny Harlin. Uusimman osansa sarja sai vuoden 2007 kesällä. Live Free or Die Hard oli askel vieläkin rajumpaan toimintaan.

Die Hard-Kotisivut-Traileri-muuta leffajuttuja
Yippie-ki-yay
Lista hauskoista virheistä elokuvassa
*

2. Kill Bill vol.1 (2003)

Ohjaus: Quentin Tarantino
Näyttelijät: Uma Thurman, Lucy Liu, David Carradine, Daryl Hannah, Vivica A. Fox, Sonny Chiba, Michael Madsen
Kesto: 111 min.

Nainen herää koomasta jouduttuaan teurastuksen kohteeksi omissa häissään ja lapsi jota hän kantoi on poissa. Ainoa asia, joka pitää hänet liikkeessä, on kosto ryhmälle joka petti hänet. Tarantinon 4. elokuva, on pakattu täyteen upeaa musiikkia ja käsittämättömän hienoja toimintakohtauksia joihin on ammennettu vaikutteita niin vanhoista kuin uusistakin klassikoista. Kohtaus, jossa petetty morsian hakee kostoa O-Ren-Ishii nimiseltä naiselta, on todellinen taidonnäyte hyvin suunnitellusta kohtauksesta. Kohtauksen alku, jossa suivaantunut morsian taistelee Crazy 88-nimistä porukkaa vastaan, on kuvattu yhdellä otoksella ja kestää useita minuutteja. Tällainen koreografia ja suunnittelu on aina hatunnoston arvoinen asia. Tavoilleen uskollisena, Tarantino on palkannut mukaan liudan menneiden aikojen tähtiä, joille ei enää A-luokan rooleja ole ollut saatavissa. Näistä mainittakoon David Carradine, Daryl Hannah ja Sonny Chiba. Studion vaatimuksesta elokuvasta tehtiin kaksiosainen ja valitettavasti kakkos-osa ei yllä aivan ensimmäisen tasolle, vaikka on sekin antaa hieno toiminnan elokuva.

Kill Bill-Trailerit
Kill Bill videot YouTubessa
Kill Bill-soundtrack
Tarantino ja tietoa elokuvista
*

3.Aliens (1986)

Ohjaus: James Cameron
Näyttelijät: Sigourney Weaver, Lance Henriksen, Bill Paxton, Michael Biehn
Kesto: 137 min.

Ensimmäisestä osasta tuttu alien-planeetta on nyt miehitetty, mutta yhteys katoaa. Paikalle lähetetty sotilaista koostuva pelastusryhmä, varustettuna raskaalla aseistuksella ja itsevarmalla asenteella, on valmis leipomaan hengiltä kaiken tielleen osuvan. Tarkoituksena on tuhota alienrotu kertaheitolla ja pelastaa mahdolliset henkiinjääneet. Avaruudesta ajelehtimasta bongattu Ripley pestataan ainoana "asiantuntijana" mukaan matkaan, vaikka tämän mielestä koko reissu on yksi tyhmimmistä ideoista koskaan.
Harvemmin jatko-osaa voidaan sanoa jopa paremmaksi kuin mestarillista ykköstä, mutta tässä tapauksessa käy juuri näin. Näyttävä elokuva, jossa kauhu vaihtuu sujuvasti toiminnan puolelle ja juuri tarinan vaatimalla tavalla. Täydellinen jatko-osa, jonka jälkeen koko sarja sortuu aivan uskomattomiin typeryyksiin, kuten Alien vs Predator. Kuitenkin jättimäinen Ihmis-alien-risteytys-vauva, joka imeytyy itkien avaruuteen pienestä avaruusaluksen runkoon tulleesta sormen kokoisesta reiästä, on lähes uskomattominta roskaa mitä valkokankaille on koskaan eksynyt.



4. Indiana Jones and the Raiders Of The Lost Ark (1981)

Näyttelijät: Harrison Ford, Karen Allen, Paul Freeman, Alfred Molina, John Rhys-Davies
Kesto: 115 min.

Usa:n hallitus palkkaa arkeologi/seikkailija/tohtori Indiana Jonesin etsimään Liiton Arkkia, jonka uskotaan sisältävän kymmenen käskyä, ennen kuin Natsit saavat sen käsiinsä. Metsästäessään juutalaisten pyhää arkkua, Tohtori Jones saa vastaansa arkkivihollisensa Renee Belloqin ja natsisaksan armeijan. Matka vie Nepalin kautta Egyptiin. Pilke silmäkulmassa rullaava ja upeita toimintakohtauksia eksoottisissa maisemissa tarjoava elokuva, nousi lähes yhdessä yössä kaikkien tuntemaksi klassikoksi ja alun kohtaus jossa Indy pakenee vyöryvää kivimöhkälettä kultainen artifakti laukussaan, on jo käsite jonka tuntee kaikki. Puhumattakaan loppukohtauksesta, joka antoi kuumalle lasagnelle aivan uuden merkityksen. Elokuva poiki 2 hienoa jatko-osaa: Indiana Jones and the Temple of doom ja Indiana Jones and the Last Crusade.

-Pitkään suunnitteilla ollut sarjan
4. osa: Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, näkee monien vaiheiden jälkeen vihdoin päivänvalon 22.5.2008. "Katso Traileri tästä"

5. Terminator 2: Judgement Day (1991)

Ohjaus: James Cameron
Näyttelijät: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Edward Furlong, Robert Patrick
Kesto: 137 min.

"Hasta la vista, Baby"

Sarah Connorin selvittyä edellisestä terminaattorista 10 vuotta sitten, Skynet lähettää entistä tehokkaamman tappokoneen hoitelemaan hänen poikansa päiviltä, ennenkuin hänen kykenee nousta vastarinnan johtajaksi. Tulevaisuuden vastarintaliike vastaa siirtoon lähettämällä oman suojelijansa Johnin Connorin avuksi.
Ennennäkemättömän upeiden erikoistehosteiden ja Guns'n Roses hittibiisin "you Could be mine" siivittämänä, elokuva nostatti sellaisen kohun ja mediapyörityksen, ettei siltä välttynyt edes Börje korvatunturin kylmemmältä puolelta. Tähän kun lisätään elokuvateattereiden päätös luukuttaa tehosteita nupit kaakossa, ei Sukupolvi-X ole kyennyt ymmärtämään järkipuhetta ilman raippaa ja liitutaulua sen koommin. Studion pankkiin kilahti kuten Nettikasinot sen verran että jatko-osia tehdään vieläkin

6. Matrix (1999)

Ohjaus: Andy Wachowski, Larry Wachowski
Näyttelijät: Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Laurence Fishburne, Joe Pantoliano
Kesto: 136 min.

Järjenvastaisen buumin nostattanut Matrix kertoo tietokone-ohjelmoija Thomas A. Andersonista (Neo), joka joutuu eräänä päivänä kohtaamaan erinäisiä tosiseikkoja, kuten sen että, maailma jossa hän elää on tietokoneohjelman luoma virtuaalimaailma, Matrix. Ohjelmaa vartioivien pukumiesten jahtaamaksi joutunut Neo ajautuu rikollisjohtaja Morpheuksen hoiviin, joka uskoo Neon olevan "valittu". Valitun uskotaan vapauttavan ihmiset koneiden sähköenergian tuottajina ja lopettamaan sodan koneita vastaan. Filosofisia ja symbolisia viitteitä ja aiheita viljelevä elokuva on kaikessa sekavuudessaan ja hämmentävyydessään loistokasta katsottavaa. Toimintakohtaukset olivat jotain aivan muuta kuin länsimaiset katsojat olivat tottuneet näkemään ja ne kirjaimellisesti räjäyttivät toimintaelokuvien kriteerit päälaelleen. Matrix mm. tutustutti katsojille Hong Kong leffoista tutun taistelutyylin, jossa painovoimalla ei ole niinkään merkitystä. Ennenkaikkea Matrix saattoi suuren yleisön tietoisuuteen erikoistehosteen nimeltään Bullet-time, jota on parodioitu lähes jokaisessa Matrixin jälkeen ilmestyneessä komediaelokuvassa. Toimintaelokuvissa sitä ei ole liiemmälti uskallettu käyttää, sillä tehosteessa on äärimmäisen vahva Matrix-leima. Matrix-sarja on trilogia, jonka muut osat Matrix-Reloaded ja Matrix-Revolution, saattavat tarinan kunnialla päätökseen ja raapia koko sarjalle.

Matrix-Trailerit
Matrix videot
Matrix 101-sivut, joilta löytyy kaikki Matrixista
Virheitä Matrixissa
*

7. Sin City (2005)

Ohjaus: Robert Rodriquez, Frank Miller, Quentin Tarantino (vieraileva ohjaaja)
Näyttelijät: Mickey Rourke, Bruce Willis, Jessica Alba, Devon Aoki, Rosario Dawson, Elijah Wood, Clive Owen, Brittany Murphy, Frank Miller, Benicio Del Toro...
Kesto: 124 min.

Frank Millerin upeaan ja väkivaltaiseen sarjakuvaan, Sin City perustuva elokuva on huikea ja ennennäkemätön katselukokemus. Robert Rodriquezin ja Millerin ohjauksessa vaikuttava tähtikaarti selvästi nauttii ja saa materiaalistaan irti mitä huikeimpia roolisuorituksia. Lähestulkoon kokonaan mustavalkoinen elokuva noudattaa täydellisesti sarjakuvasta tuttuja varjoisia sävyjä. Erikoiset kamerakulmat, leikkaukset ja huikaiseva äänimaailma, koostaa ruudulle niin käsittämättömän upeita kohtauksia, että elokuva nostaa taatusti niskakarvat pystyyn vielä viidennelläkin katsomiskerralla.
Elokuva kertoo muutamasta Sin Cityssä majaansa pitävästä henkilöstä, joiden tarinat nivoutuvat lopussa yhteen. Henkilöistä mainittakoon pedofiiliä jahtaava, sydänvikainen poliisi Hartigan (Bruce Willis), vaimonsa murhaa kostava rujo Marv (Mickey Rourke), tanssityttö Nancy (Jessica Alba), jonka Hartigan ottaa suojelukseensa, kaduilla taistelevan ilotyttöjengin Miho (Aoki) ja Gail (Rosario Dawson) sekä tyttöjen rinnalla taisteleva palkkamurhaaja Dwight (Clive Owen)
Yksi 2000-luvun upeimmista toimintaelokuvista, jolle ollaan jo tekemässä jatko-osaa (Sin City 2) samalla porukalla, joten luvassa lienee jotain ennennäkemättömän upeaa.

Sin City Traileri
Sin City videot, musiikkivideot, trailerit, Alban tanssikohtaus ym.
Trailereita, Tv-spotteja ja videopätkiä Sin Citystä
Viralliset Sin City-DVD kotisivut
*


Ohjaus: David Fincher
Näyttelijät: Edward Norton, Brad Pitt, Helena Bonham Carter, Jared Leto, Meatloaf 
Kesto: 139 min.

"you DO NOT talk about fight club"

Jack ei saa unta ja suunta tarmonsa sisustamiseen ja käy erilaisten tukiryhmien kokouksissa. Työmatkalla ollessaan, hän tapaa lentokoneessa Tyler Durden-nimisen miehen ja kaikki muuttuu. Jackin kämppä palaa tuhannen päreiksi ja hän ajautuu asumaan Durdenin luokse. Miehet perustavat tappelun vapauttavaan filosofiaan perustuvan Fight-Clubin, jonka varjolla sitten suorittavat anarkistisella otteella sävytettyjä tehtäviään, kuten kylttien sabotointia, töhrimistä ja ikkunoiden rikkomista. Huhu Fight Clubista leviää nopeasti kerhon kerätessä nopeasti vakaan kannattajajoukon ja yhä useampi henkilö menee maanantaina töihin naama turvoksissa ja silmä mustana. Taustalla piilee kuitenkin suurempia suunnitelmia kuin pikku tihutöitä ja tietysti saippuanvalmistusta, jota valmistettaan ihmisen rasvasta. Elokuvan jälkeen yhä useampi ihminen otti vapaaehtoisesti turpaansa hymy huulilla.

Elokuva perustuu Chuck Palahniukin samannimiseen romaaniin.

Fight Club-Viralliset kotisivut
Trailerit
Fight Clubin säännöt
*

9. CRANK (2006)

Ohjaus: Mark Neveldine, Brian Taylor
Näyttelijät: Jason Statham, Amy Smart
Kesto: 87 min | 93 min (director's cut)

Se tosiseikka että Chev Cheliosia kyrsii nyt niin maan perkeleesti, ei ole laisinkaan huono seikka. Vihamiehen tuutattua mieheen annoksen tappavaa myrkkyä, on pulssin pysyttävä tarpeeksi korkealla tai myrkky aktivoituu ja nirri lähtee. Chelioksella ei ole eläissään ollut ongelmia tirpasta tarvittaessa, joten hampaat irveen, jalkoja mahanalus täyteen ja nyrkit pystyyn. Tunti aikaa hoitaa homma kotiin tai se on paketissa. Stathamin valinta ammattitappaja Chelioksen rooliin on mitä passelein valinta ja vastaavia töitä mies tulee tekemään koko uransa ajan mitä suurimmalla todennäköisyydellä.


10. SHOOT 'EM UP (2007)

Ohjaus: Michael Davis
Näyttelijät: Clive Owen, Paul Giamatti, Monica Bellucci
Kesto: 86 min.

"Fuckin' hell..."

Puolentoista tunnin lähes tauoton toimintarymistely toimii helvetin hyvin juuri niillä avuilla mitä varten se on olemassa ja porukka elokuvateattereissa, eli toiminnalla. Kovasti kivalla määrällä toimintaa. Kaiken ammuskelun ja sekoilun tiimellyksessä katsojalle liikenee vain nopeita hengähdystaukoja ja sitten mennään taas pää kolmantena jalkana suuliekkien antaessa tervettä väriä kasvoille. Tyyliteltyjä toimintakohtauksia marssitetaan ruudulle jatkuvalla syötöllä, joten toimintaa etsivät saavat rahoillensa vastinetta ja vieläpä pari säkillistä kaupanpäälle.

Elokuvassa tahaton ohikulkija päätyy suojelemaan orvoksi jäänyttä lasta sekopäisiltä asesankareilta eikä yllättäen jää ammunta- ja taistelutaidoiltaan kakkoseksi.
Paul Giamatti tulkitsee sekopäistä Herziä riemastuttavalla intensiteetillä ja Clive Owen on juuri niin hyvä kuin odottaa saattaa.

15 kommenttia

  1. Anonyymi // 12. kesäkuuta 2008 klo 6.00  

    Mitä?! Toimintansa takiako Fight Club on niin hyvä elokuva? Elokuva kuuluisi kyllä johonkin muuhun top-listaan...

  2. Kristof // 12. kesäkuuta 2008 klo 11.48  

    Kyllä mää uskosin että Fight Clubin voi helpostikin kategorioida toimintaelokuviin, mutta ei ehkä sellaisena toimintaelokuvana minä toiminnat yleensä käsitetään. Tässä kun ei ole ammuntaa ja räjähdyksiä, eikä isompia takaa-ajoja. Toisaalta pelkäksi trilleriksi eikä draamaksikaan tätä saa. Sovitaanko draamavivahteinen toimintatrilleri?

    Samaa mieltä kyllä siitä, että toiminta itsessään ei siitä niin hyvää leffaa varsinaisesti tee vaan se kokonai....

  3. Anonyymi // 19. toukokuuta 2009 klo 4.37  

    Elokuvien arvostelija voisi opetella yhdyssanat.

  4. Kristof // 7. heinäkuuta 2009 klo 13.10  

    eipäs nyt saivarrella taas

  5. Anonyymi // 2. elokuuta 2009 klo 10.05  

    aika surkeita leffoja...

  6. Anonyymi // 13. syyskuuta 2009 klo 14.25  

    aika vidun hyviä leffoja

  7. Anonyymi // 8. lokakuuta 2009 klo 4.24  

    Listassa pari elokuvaa jotka helpommin miellettään scifiksi. Omalla listallani olisi ehdottomasti John Woon honkkareita, The Killer ja Hard Boiled. Sekä Michael Mannin Heat.

  8. Kristof // 8. lokakuuta 2009 klo 7.58  

    Oot kyllä ihan oikeessa varsinkin Star Warsin ja Blade Runnerin kohdalla. Aliens on kuitenkin niin toimintapainoitteinen leffa että sen uskaltaa kyllä Scifin lisäksi livauttaa myös toimintalistalle.

    Lista on kyllä päivityksen tarpeessa, joten teemmä selvän rajanvedon scifileffojen ja toiminnan välille piakkoin.

  9. Anonyymi // 1. marraskuuta 2009 klo 18.08  

    Heatti??? Ja kyllä pulp fiction on tarantinon paras leffa...

  10. Anonyymi // 24. huhtikuuta 2010 klo 16.57  

    jos aletaan Tarantinon parhaista elokuvista puhua, niin eiköhön se oo death proof.

  11. Anonyymi // 25. huhtikuuta 2010 klo 11.06  

    oonkohna mää sitten kauheen äijä mäinen likka, kun mun mieletä die hard ja fight club ovat ehkä parhaimpia elokuvia ikinä:D

  12. Anonyymi // 26. huhtikuuta 2010 klo 0.38  

    oot vaan siististi cool

  13. Anonyymi // 10. syyskuuta 2010 klo 11.36  

    Ei hyvä sylvi ja pari muuta tyttöä. Jos toimintaelokuvien top kymppiin ei mahdu Heat, niin jossain mättää pahasti.

    "Cause there is a dead man on the other end of this fuckin line."

  14. Anonyymi // 7. lokakuuta 2010 klo 10.41  

    Crank ja Shoot em up ihmetyttävät miksi ne ovat listalla.

    Muutenkin listalla painatus näyttää olevan aika paljon 2000-luvun leffoissa.

    Että ennen 2000-lukuakin on tehty toimintaa.

    Chuck Norris teki vaikka kuinka paljon, Rambo 1 - 2, Commando, Robocop, 48 tuntia ja monet Walter Hillin pätkät, Blue thunder.......tässä vain pieni raapaisu joista jokainen on parempi kuin esimerkiksi Crank.

    ...ja toimintaelokuvien klassikoista kannattaa muistaa vaikkapa Bullit joka toi autokaahaukset kunnolla ylipäätään toimintaelokuviin.

  15. Bolzak // 3. syyskuuta 2011 klo 14.57  

    Tuosta puuttuu omasta mielestäni, muutamia huippu toiminta-leffoja...Kuten Rocky 2,Rambo 3,Commando,Dirty Harry magnum .44,The Hunt for Red October.