KARMEIMMAT KAUHUELOKUVAT RUPES PELOTTAAN

Karmeimmat ja riipaisivammat horror kokemukset on listattu tänne. Klassikot pysyvät edelleen vahvasti listoilla ja aika ei niihin helposti pysty. Kymmenen kovinta kauhuelokuvaa, jotka jaksaa katsoa aina vain uudestaan. Nyt pelottaa kuin Elokuvahorror!

KONSTEJA PELOTELLA ITSENSÄ - HORROR

1.The Exorcist-Manaaja (1973)

Ohjaus: William Friedkin
Näyttelijät: Ellen Burstyn, Max Von Sydow, Linda Blair
Kesto: 122 min.


Äärimmäisen pahansisuinen ja rivo demoni, Pazuzu asettuu teinityttö Reaganin ruumiiseen. Viimeisenä keinona hänen äitinsä kutsuu avuksi Isä Merrinin, suorittamaan katolisen kirkon aikoinaan harjoittaman manauksen, mutta Pazuzulla on kuitenkin asiasta omat mielipiteensä. Elokuva perustuu William Peter Blattyn samannimiseen romaaniin ja päihittää kaikki nykyaikaisetkin kauhuelokuvat helposti kaikessa rivoudessaan ja rajuudessaan.


*****
2.Halloween-Naamioiden yö (1978)

Ohjaus: John Carpenter
Näyttelijät: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence
Kesto: 91 min.


" The night HE came home"

Halloween 1963. Tapettuaan siskonsa keittiöveitsellä, 6-vuotias Michael passitetaan ja lukitaan mielisairaalaan.
Halloween 1978. Viisitoista vuotta on kulunut ja Michael pakenee sairaalasta suunnaten takaisin kotikaupunkiinsa Haddonfieldiin. Peräänsä hän saa psykiatri Sam Loomisin, joka tutkittuaan Michaelia vuosia, aavistaa mitä tuleman pitää. Toisin kuin muut kauhuelokuvat, Halloween poikkesi valtavirrasta siinä, että se esitteli lajityypin ystäville murhaajan, jonka murhanhimolle ei tarjottu motiivia.
*****

3.Nightmare on Elm Street (1984)

Ohjaus: Wes Craven
Näytte
lijät: Robert Englund, Heather Langenkamp, Johnny Depp
Kesto:
91
min


Pahasti palanut mielipuoli, joka pukeutuu veitsillä varustettuun hansikkaaseen, hattuun ja likaiseen punavihreään villapaitaan, alkaa ilmestyä Elm Streetin nuorison uniin. Pian Nancyn ystäviä murhataan raa'asti heidän nähtyään samaa painajaista kuin hän. Nancy tietää olevansa pian vuorossa, mutta kukaan ei usko hänen tarinaansa ja hänen onkin itse kohdattava unissa riehuva painajaismainen veitsikäsi. Johnny Deppille rooli elokuvassa oli hänen ensiesiintymisensä valkokankaalla. Elokuva poiki myös liudan enemmän tai vähemmän heikompia jatko-osia, joista numeron 4, The Dream masterin, ohjasi Renny Harlin
Ohjaus: Stanley Kubrick
Näyttelijät: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd
Kesto: 146 min.
Stephen Kingin romaaniin löyhästi perustuva elokuva kertoo perheestä joka muuttaa syrjäiseen, eristyksissä olevaan vuoristohotelliin talveksi. Jack Torrancen tarkoitus on kirjoittaa rauhassa novelliaan ja samalla pitää hotellia kunnossa talven yli.
Eristäytyneisyys ja jonkin voimakas läsnäolo käy kuitenkin perheelle ja eritoten Jackille luultua raskaammaksi. Perheen poika Danny on äärimmäisen herkkä "hotellille" ja hän aistii pian että kaikki ei ole kohdallaan. Redrum Redrum....
Roma
anista on tehty myös Stephen Kingin itsensä käsikirjoittama ja enemmän kirjaa noudattava Tv-minisarja The Shining
*****
Näyttelijät: Gunnar Hansen, Terry McMinn, Allan Danziger, Paul A. Partain, William Vail
Kesto: 83 min.


Joukko nuoria on palaamassa kotiinsa autollaan kun se yhtäkkiä hajoaa jossain päin Texasin tasankoja. Apua lähdetään hakemaan läheiseltä tilalta jolla asustaa muuan Leatherface ja hänen iloinen kannibaali perheensä.
Päiväsaikaan tapahtuva "murhenäytelmä" huokuu tunnelmallaan äärimmäistä häiriintyneisyyttä ja mielenvikaisuutta, aiheuttaen realistisen terrorin ystäville lähes euforisen katselukokemuksen. Lähes puolen tunnin kirkumiskohtaus taas aiheuttaa jotain ihan muuta. Elokuvasta on tehty myös jatko-osia ja vastikään ilmestynyt The Texas Chainsaw Massacre-The Beginning on niistä uusin. Ja muuta bettingsider jotka löytyvät muualla...massacre
*****

6.The Blair Witch Project (1999)
Ohjaus: Daniel Myrick, Eduardo Sanchez
Näyttelijät: Heather Donahue, Joshua Leonard, Michael C. Williams
Kesto: 86 min.

Ryhmä nuoria elokuvantekijöitä tulee tekemään dokumenttielokuvaa paikallisesta Blairin noidasta. Kolmikko kuitenkin katoaa Marylandin metsiin ja vuotta myöhemmin heidän materiaalinsa ilmestyy...Elokuva pyörii nerokkaasti ihmisten mielikuvituksen varassa, sillä se uhka mitä et näe, on juuri se pahin alitajuntasi tuotos. Tjeu.
Elokuvan markkinointi oli ennennäkemättömän nerokasta ja tehokasta. Horrorit löytyy (tulee) omasta päästä


Ohjaus
:Ridley Scott 
Näyttelijät: Sigourney Weaver, John Hurt, Tom Skerrit, Ian Holm, Harry Dean Stanton 
Kesto: 117 min.

"in space no one can hear you scream"

Kaupallisen avaruusalus Nostromon miehistö herää syväjäästä tutkimaan avaruudessa kuuluvaa SOS-signaalia. Osa ryhmästä laskeutuu vieraalle planeetalle tutkimaan maahan syöksynyttä avaruusalusta ja huomaavat liian myöhään signaalin olevankin varoitus...Alien vei kauhuelokuvat tyylillä avaruuteen ja yllätti koko elokuvateollisuuden. Elokuva poiki monta jatko-osaa, joista kakkonen (Aliens) ,on ehkä elokuvahistorian oikeaoppisin esimerkki siitä, miten jatko-osa hittielokuvalle tehdään. Kauhu vaihtui toiminnaksi, mutta elokuva itsessään on aivan loistava.

8.The Omen- Ennustus (1976)

 
Ohjaus: Richard Donner
Näyttelijät: Gregory Peck, Lee Remick, Harvey Stephens
Kesto: 111 min.

Amerikan suurlähettiläs Robert Thorn asuu perheineen Englannissa ja perheonni kukoistaa. Pian outoja onnettomuuksia ja tapahtumia kuitenkin alkaa sattua heidän poikansa Damienin ympärillä ja Robertin suureksi kauhuksi käy ilmi, että hänen oma poikansa on itse Antikristus.
Elokuva sai myös useita jatko-osia joista uusin on vuonna 2006 ensi-iltansa saanut uudelleenfilmatisointi alkuperäisestä.

9. Jaws-Tappajahai (1975)

Ohjaus: Steven Spielberg
Näyttelijät: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss, Lorraine Gary
Kesto: 124 min.

Amity on rauhallinen pikkukaupunki. Lämpimät vedet, pilvetön taivas, kevyt aallokko ja ranta täynnä lomailevia turisteja. Täydellinen buffet ihmislihan makuun päässeelle jättimäiselle valkohaille. Edesmenneen Roy Scheiderin näyttelemä Amityn sheriffi yrittää turhaan pidätellä rannan suljettuna turistikauden aikana ja niinpä hänen on suunnattava merelle pysäyttämään hai, apunaan meribiologi ja rispaantunut kovaperse-kalastaja.

Elokuva sai kasan jatko-osia, joista ykköselle suoran jatkoa oleva Tappajahai II on ainoa katsomisen arvoinen. Toisaalta mainitsemisen arvoinen on myös Jaws-3, joka kuvattiin suuressa viisaudessa 3-D:tä efektejä hyväksikäyttäen, huonosti. Kyseinen tekele järkytti koko elokuvateollisuuden pois suuret mahdollisuutet omaavan 3-D:n parista, puhumattakaan yleisöstä ja vei samalla uskottavuuden koko tappajahai-sarjalta.
Ykkösosa onnistui kuitenkin poistamaan vedessä viihtyvää kansaa rannoilta sen verran tehokkaasti, että sanalla Jaws, on vielä listalle riittävää purentaa.


10.Evil Dead -Kauhun Riivamat (1981)

Ohjaus: Sam Raimi
Näyttelijät: Bruce Campbell, Betsy Baker, Ellen Sandweiss, Theresa Tilly, Richard DeManincor
Kesto: 85 min.


Megaluokan Blockbuster elokuvista tutun ohjaajan, Sam Raimin esikoisohjaus. Komediallisia elementtejä omaava kauhuelokuva kertoo nuorisoporukasta, joka suunnistaa syvällä metsässä sijaitsevalle pienelle mökille viettämään viikonloppua. Kellarista kaivetaan esille nauhuri ja kirja, joka paljastuu kuolleiden kirjaksi (The Book of the Dead). Nauhurista vahingossa toistettu loitsu herättää henget ja muuttaa viikonlopun kaoottisen veriseksi tykitykseksi, joka on toiminut monen aloittelevan elokuvaohjaajan inspiraation lähteenä. Elokuva on elävä todiste siitä, että myös pienellä budjetilla ja vaatimattomalla kalustolla saa ihmeitä aikaan jos sitä tekemässä on elokuvista ja sen teosta aidosti innostunut joukkio. Kulttimaineessa (aiheestakin) oleva elokuva on upeaa katsottavaa alusta loppuun ja elokuvan infernaalinen rytmi ei jätä rauhaan vielä vuosienkaan päästä. Elokuvasta on tehty kaksi jatko-osaa, joista kakkonen on "tavallaan" ykkösen uudelleen-filmatisointi (koomisempi). Se ei kuitenkaan häviä ykköselle millään muotoa ja onkin luonteva elokuva tungettavaksi DVD-laitteeseen seuraavaksi.
VAROITUS! Tästä saattaa kuitenkin seurata akuutti tarve jättää kaikki sikseen ja aloittaa tekemään pienen budjetin kauhuelokuvia välittömästi. Joten jos homma ei kiinnosta, niin kannattaa jättää koko hoito katsomatta.

Komediat | Kuuluisat repliikit | Toimintaelokuvat

Ei pelota enään ... ehkä!

44 kommenttia

 1. Anonyymi // 28. huhtikuuta 2008 klo 2.51  

  Mä laittasin omalle listalle ehdottomasti Hellraiserin. Toisissa ulottuvuuksissa asustaa hemmetin kiukkusia asenne äijiä, jotka pukeutuu nahkaan ja niitteihin.

 2. Anonyymi // 12. toukokuuta 2008 klo 16.54  

  Japsikauhuissa on sitä jotain. Ei sitä ihan tavallisen kesyä paukauksilla säikyttelyä, vaan enemmänkin psykologista ja häiriintynyttä terroria, joka jää piinaamaan pitkäksi aikaa leffan jälkeen. Voittaa yleensä amerikkalaiset vastineet 100-0.
  Suspiria (Dario Argento) on ehdottoman upea kauhuleffa ja Battle Royale on kärkipäästä myös.

  http://www.imdb.com/title/tt0266308/

  Tv. Darkling

 3. Kristof // 18. toukokuuta 2008 klo 15.43  

  Katsoin sitten äsken Battle Royalen ja ei voi muuta sanoa kuin että, todella TODELLA puistattava ja hieno elokuva. Uskomattoman häiriintynyt ja sielua riipivä tunnelma läpi elokuvan ja se klassinen musiikki mikä niistä kaiuttimista kuulu niin...huhhuh
  Ja mikä parasta, suurin osa kohtauksista tapahtui päivänvalossa, mikä mielestäni tekee usein kauhusta moninverroin järkyttävämpää.

  Ehdottomasti paras Kauhu/toiminta leffa minkä oon pitkään aikaan nähny. Eikä todellakaan voi suositella heikkohermoisille ;)

 4. Anonyymi // 9. kesäkuuta 2008 klo 8.19  

  Eihän Battle Royale ole mikään kauhuleffa.

 5. Kristof // 9. kesäkuuta 2008 klo 10.58  

  Toiminta/Kauhuleffa/Trilleri/Sci-fi/komedia ...tulkintoja piisaa. Mun kohdalla vaakakuppi kääntyy kirkkaasti kauhuksi sillä, että jos pari selkeää toimintakohtausta poistaisi, niin genrestä ei taisteltaisi lähestulkoonkaan yhtä paljon. Jos taas puhuttaisiin vaikk rikollisista aikuisista eikä syyttömistä lapsista, niin ehkä trilleri/toiminta...

  Loppupeleissä en nähnyt elokuvaa toimintana, enkä sen puoleen sci-finäkään vaan äärimmäisen tehokkaana psykologisena kauhuna. Toteutus muutamissa kohdissa oli todella huikean kammottavaa ja tämän tulkinnan kanssa menen hamaan loppuun saakka.

 6. Sampo // 1. heinäkuuta 2008 klo 17.57  

  Kyllähän Battle Royale melkoisia kauhukuvia maalailee. Muutenkin hankalasti luokiteltava elokuva.

  Mukava huomata että joku muukin osaa arvostaa Blair Witchiä elokuvana. Mites muuten uppoaa nuo vanhemmat kauhupätkät kuten Psycho tai kissaihmiset?

 7. Kristof // 2. heinäkuuta 2008 klo 5.27  

  Kissaihmisistä en paljoa enää muista, mutta Psyko uppoaa kyllä. Ei ehkä nykymittapuulla niin erikoista ja säväyttävää kuin aikoinaan, mutta elokuvana erittäin hieno. Musiikki täys 10.

  Muistaako kukaan muuten sitä leffaa, missä oli Donald Sutherland ja ne oli jossain euroopan kaupungissa lapsensa menettäneenä pariskuntana?
  Niille aina ilmesty sellanen punatakkinen pikkutyttö, joka sitten olikin joku kammottava kääpiö lopussa. En löydä mistään enkä ole edes varma oliko Donald Sutherland siinä. Pelkäsin ihan hitosti sitää leffaa penskana.

 8. Anonyymi // 5. heinäkuuta 2008 klo 1.32  

  Eksyinpä tässä blogillesi, kun on itsellänikin ollut mielessä vähän tämän tyyppinen... Ties vaikka saisin joskus aikaiseksi.

  Ihan hyviä listauksia olet tehnyt, vaikkakin löydän puutteita. Osasta olen jopa erimieltä, mut niistä ehkä enemmän paremmalla ajalla.

  Asianihan oli auttaa... Kyseinen elokuva, jota muistelit on Don't look now, vuodelta 1973. Tunnetaan Suomessa nimellä kauhunkierre. Pääosissa Donald Sutherland ja Julie Christie. Juuri tuo muistelemasi kohtaus on kyllä niitä elokuvahistorian karmivimpia.

 9. Kristof // 5. heinäkuuta 2008 klo 3.57  

  Kiitoksia vain.

  Juuri tätä elokuvaa hain ja taidampa pistää yksintein DVD:n tilaukseen.

 10. Anonyymi // 5. kesäkuuta 2009 klo 4.01  

  The Descent (2005)

  Rosemary's Baby (1968)

  Let The Right One In (2008) Ruotsi

 11. Anonyymi // 3. joulukuuta 2009 klo 15.51  

  Uusista ehdottomasti Paranormal Activity. Pelottttttava jos yhtään hirvittää nukkua pimeässä ja miettiä mitä siellä voikaan vaania ;)

 12. Anonyymi // 24. huhtikuuta 2010 klo 17.13  

  uinu uinu lemmikki ois kyllä kuulunu listalle samoin ykkös ringi. Niin ja toi alkuperänen teksasin moottorisaha murhaaja on aivan sairaan huono leffa.

 13. Anonyymi // 24. huhtikuuta 2010 klo 17.26  

  SAW ykkönen! Jatko-osat onkin sittan jo aikas paskoja.

 14. Anonyymi // 22. toukokuuta 2010 klo 12.04  

  Kauna ykkönen ehdottomasti

 15. Anonyymi // 20. kesäkuuta 2010 klo 4.47  

  jaws on tosi ahdistava
  ja tylsä

 16. Anonyymi // 20. kesäkuuta 2010 klo 4.50  

  paranormal activit on tosi kauhee inhotava oikeesti pelottava

 17. masi // 29. kesäkuuta 2010 klo 9.39  

  no kauna on tosi tylsä. scream on parempi.

 18. Anonyymi // 29. kesäkuuta 2010 klo 9.40  

  no kauna on tosi tylsä. scream on parempi.

 19. Vertti // 1. heinäkuuta 2010 klo 2.54  

  Omalle listalleni kuuluisi Saw 1 ja Kauna 1. Itse en yleensä pelkää kauhu leffoja mutta tuo Kauna teki kyllä poikkeuksen. Tosin olin ehkä 12 tai 13 vuotias kun näin ensi kerran. Hyvä lista muuten vaikka Jaws on mielestäni aika kehno.

 20. Anonyymi // 21. heinäkuuta 2010 klo 5.10  

  ring on paska

 21. Anonyymi // 21. heinäkuuta 2010 klo 5.19  

  paranormal activit on kyllä pelottava kattoo pimeessä jos on ykstoista vuotta niinku minä ja mäkatoin yksin pimeessä ja ketään ei ollut kotona ja scream 1 on hyvä jatko osat on huonoja

 22. Anonyymi // 25. heinäkuuta 2010 klo 4.42  

  Mielestäni Liftari kuuluu kärkijoukkoon. Nerokkaasti tehty piinaava elokuva.

 23. Anonyymi // 5. elokuuta 2010 klo 8.11  

  shining on paras kannattaa katsoa ja se on pelottava yhdellä tavalla

 24. Anonyymi // 8. elokuuta 2010 klo 4.15  

  kauna ei oo kyllä ykkönen soriny vaan

 25. Anonyymi // 10. elokuuta 2010 klo 12.03  

  Ei kauna ykköseks mutta listalle kumminkin.

 26. Anonyymi // 27. elokuuta 2010 klo 10.13  

  kauhun riivaamt on pelottava ja kauhun oppitunnit ei oo pelottava

 27. Anonyymi // 8. marraskuuta 2010 klo 8.40  

  The Others oli hyvä uudella tavalla.

 28. Anonyymi // 27. marraskuuta 2010 klo 12.21  

  Onhan noita jotenkin kauhuun liittyviä leffoja pilvin pimein, suurin osa täyttä peetä, valitettavasti. Ja makuasioistahan ei voi kiistellä ;)
  Minusta tuo yllä oleva listaus on ihan hyvä, lähinnä kuuluisimpia kulttileffoja. Tosin joskus kauheita ovat olleet myös ihmissudet, vampyyrit ja muut monsterit. Aikansa kutakin hullua psykopaattia on kestettävä ja nykyään taas demonit sekä muut henkimaailman olennot kiusaavat valkokankaalla :))
  Siksi nostaisinkin muutaman aikansa hyvän leffaväristyksen listalle:

  Entity-tuntematon voima (1981)
  The thing - se jostakin (1982, alkup. 1951 Se toisesta maailmasta)
  Cube - kuutio 1997

  Mutta mikäänhän ei voita Manaajaa, edelleenkään...

 29. Anonyymi // 25. maaliskuuta 2011 klo 4.53  

  Hannibal leffa o hauska. The village on tylsä ei tapahu mitää. Funny Games on liia sairaallollinen. Kauna ok. Saw naah...

 30. Anonyymi // 9. huhtikuuta 2011 klo 1.07  

  tulee aina mieleen moottorisaha murhaaja ku keulii mankilla vauhdissa

 31. Anonyymi // 9. huhtikuuta 2011 klo 1.09  

  village of damned on hyvä

 32. Anonyymi // 19. toukokuuta 2011 klo 5.16  

  kattokaa kueleman rekat ;)

 33. Anonyymi // 19. kesäkuuta 2011 klo 12.05  

  hellraiser on paska homo pellepuvussa tosi nolo

 34. Anonyymi // 5. lokakuuta 2011 klo 15.43  

  Osaisko joku sanoa yhen kauhuleffan nimeä, joka tuli telkkarista 2009 tai 2010 jossa joukko nuoria haahuili metsässä ja sitten sellanen muistaakseni 4 peikon lauma vainosi niitä. Aika vähän muistan leffasta, mutta ainaki sellanen kohtaus siinä oli missä ne nuoret meni sellaseen puusta tehtyyn "mastoon" ja sitte ne peikot sytytti sen maston palamaan.. ja sit ne viilsi päitä poikki niiltä nuorilta.

 35. Anonyymi // 6. lokakuuta 2011 klo 7.18  

  Tossa leffassahan ei oo kyse peikoista, vaan kannibaaleista.. Leffan nimi on Ihmisjahti / Wrong turn :)

 36. Anonyymi // 24. lokakuuta 2011 klo 8.52  

  The Shining on kyllä ehdottomasti paras kauhuelokuva ja kaikista pelottavin ja yksi harvoista kauhareista, jotka ovat katsomisen arvoisia. Tosin The Shining on kyllä ollut niin monta kertaa kaikkien listojen kärjessä että olkoon. Kyllähän sitä yleisestikin pidetään kaikista parhaimpana ja pelottavimpana kauhuelokuvana.

 37. Anonyymi // 13. tammikuuta 2012 klo 11.59  

  millä perusteella saw:it ei oo täällä?

 38. Anonyymi // 23. tammikuuta 2012 klo 10.27  

  en tiä meneekö nää just tähä genree mut kyl noi japsit osaa tehd katsojal epämiellyttävä olo. esim. grotesque on aika hyvä esimerkki. ja sit toi tom six osaa sen homman myös: the human centipede first sequense ja full sequense on yksii mun mielest loistavimpia elokuvia mitä on tehty! ja sit o the serbian film ja haneken funny games. siin on mun mielestä "kauhu" elokuvia..... tai mikä sit olis hyvä genre noille... mut noi kaunat ja ringit on niinku disney juttuja...... sori vaa hemmot...

 39. Anonyymi // 15. maaliskuuta 2012 klo 5.59  

  "mut noi kaunat ja ringit on niinku disney juttuja...... sori vaa hemmot..." Kyllä näin on

 40. Anonyymi // 17. kesäkuuta 2014 klo 23.50  

  tiesikö kukaan että Saw elokuvien ja muiden sen tyylisten "yrjölentää" elokuvien ammatillinen nimi on kidutusporno? Se tulee siitä ku porno leffat on niin älyvajaita että normaali ihminen ei edes haluu kattoo niitä. sawit n vaan yhtä oksettavaa sotkua. Nightmare on elm street leffat on parhaita hohdon ja carrien jälkeen. (Stephen King RULAA!!!!)

 41. Anonyymi // 19. huhtikuuta 2015 klo 0.39  

  Tämä ketju on kyllä todella vanha alunperin vuodelta 2008 alkuperäiset viestit... Mutta ihmeitä tapahtuu kuten minäkin nyt vuonna 2015 eksyin tähän jotenkin "parhaat kauhuelokuvat" tms hakusanalla googlettamalla joten otan itsekkin osaa tähän.

  Katsoin hiljan The Conjuring - Kirottu, elokuvan. Täytyy kyllä myöntää, että en muista milloin olisin viimeksi tuntenut tuollaista kauhua ja ahdistusta kuin tuota katsoessa. Toki kokemukseen vaikutti varmasti sekin seikka, että katsoin sen yksin täysin pimeässä kämpässä ja yöllä. Ehdotonta kärki kastia kauhun saralla tuo elokuva.

  Katsoin myös Sinisterin tässä hiljattain. Sekin oli omalla tavallaan omaperäinen idea ja varsin toimiva pätkä, mutta "se jokin" mielestäni jäi kuitenkin siitä puuttumaan. Elokuva oli kuitenkin loppujen lopuksi melko ennalta arvattava etenkin loppua kohden. Tätäkin suosittelen kuitenkin sellaisena "tylsänä" viikonloppuna harkinnan arvoiseksi ajan tappamiseksi, mikäli ei ole entuudestaan tuttu. Ei kuitenkaan ihan "huippu" kauhua silti ole omasta mielestäni.

  Katsoin myös Insidious - riivattu 1 & 2 muutama viikonloppu sitten. Näistä tuo 1 osa oli melko säväyttävä ja ahdistava. Sitä suosittelen lähes yhtä paljon kuin tuota The Conjuring elokuvaa. Kuitenkin kuten arvata saattaa, niin loistavan ykkösosan jälkeen kuten niin monta kertaa aikaisemminkin elokuvienhistoriassa tulee jatko-osa/osia jotka eivät millään tavalla kykene täyttämään hiotun ykkösosan kriteereitä. Kakkososa oli mielestäni melkoinen pettymys, toki jos haluaa nähdä miten tarina päättyy tuon ykkösosan jälkeen niin se kannattaa ilman muuta uteliaisuudesta katsoa. Mutta henk.koht olen sitä mieltä, että se oli lähinnä turha rahastus elokuva loistavan ykkösosan jälkeen.

  Sitten vielä muutama elokuva jotka katsoin tänä viikonloppuna. Evil deadin uusi vuoden 2013 versio oli kanssa "ihan ok" pätkä. Kuitenkin tästäkin jäi puuttumaan se jokin. Ehkä tämäkin oli liian ennalta arvattava (huom. en ole siis nähnyt alkuperäistä 80'leffaa). Lähinnä tulisi mieleen että tuo olisi hyvä pätkä johonkin kaveriporukalla toteutettavaan mökkireissuun tms viikonloppuna katsottuna (muijat olisivat kauhuissaan ja jätkät lähinnä haukottelisivat).

  Lisäksi katsoin myös tuon Deliver us from evil - päästä meidät pahasta. Tämäkin voidaan kategorisoida sinne "ihan ok" leffa osioon. Kuitenkin tälläkin oli omat hetkensä, ja voi harkita juurikin sellaisena tylsänä viikonloppuna katsottavaksi. Ei mikään mestariteos siltikään.

  Vanhemmista leffoista tässäkin ketjussa mainittu Hohto ja se vanha The thing - se jostakin. Ovat mielestäni täydellisiä kauhu/jännitys leffoja. Ylipäätään itselleni iskee ehkä enempi juurikin sellainen "psykologinen kauhu" jollaista mielestäni Hohto juuri edustaa. Ihmismielen hidasta mustumista ja sekoamista. Siinä se tunnelma on jotenkin käsin kosketeltavissa ja "pystyt" jollakin tasolla samaistumaan henkilöihin tyyliin "tuo voisin olla minäkin sopivissa olosuhteissa". Perus pöö ja jump scare kauhu on mielestäni halpaa ja vetoaa lähinnä kirkuviin teineihin.

  Loppuun vielä hieman offtopic, mutta mielestäni Remedyn peli Alan Wake on onnistunut jännitys-peli. Siinä on juuri sellaisa Stephen Kingimäistä määrittelemätöntä kauhua ja selittämättömiä elementtejä ja lisäksi loistava tarina. Kannattaa siihenkin tutustua mikäli ei ole entuudestaan tuttu.

 42. Anonyymi // 19. huhtikuuta 2015 klo 0.57  

  Ainiin ja unohtui mainita. Mielestäni Ring ja etenkin nämä Paranormal Activityt ovat surkeaa kuraa... Kohde yleisönä varmaankin juuri ajateltu vähän sellaista yksinkertaisempaa porukkaa joka pelästyy pelkän tyynyn lentämisestä kameraan.

  Credittiä annan tuolle PA -idealle. Siihen nähden, että budjetti oli lähes olematon tuolla niin se on kyllä menestystarina (vaikkakin jäljitteli liikaa mm. The blairwitch projectin jalan jälkiä). Kuitenkin aivan liian hypetetty ja yliarvostettu pätkä, muistan kun se oli tullut ja kaikki kehuivat sitä miten pelottava se oli yms. Itse katsoin sen silloin 2011 alkuvuodesta armeijassa kulunvalvonta kopissa läppärillä jostakin nettistreamipalvelusta mokkulalla yöllä vahtivuorollani. Oli liian ennalta arvattava tämäkin ja suoraan sanoen "halpa" ei se vain pelottanut minua yhtään.

  Jos jokin tuollainen "halvan/ kotikutoisen oloinen" ja saman tyyppinen leffa pitäisi mainita joka voidaan luokitella The blairwitch projectin ja paranormal activityn kanssa samaan muottiin/ kategoriaan niin mainitsen Chernobyl Diariesin. Tiedän kaikki katsovat heti Imdb-arvosanan joka on 5.0 (ei mikään mestari teos). Mutta tämä hakkaa imho reilusti tuon yliarvostetun Paranormal Activityn.

  Muistui vielä mieleen yksi sellainen "ihan ok" leffa. Vuodelta 2008 Mirrors, tämä oli itse asiassa melko laadukas. Aluksi suhtauduin epäilevästi tuohon pääosan esittäjään Jack Baueriin eli Kiefer Sutherlandiin. Mutta elokuva toimi ihan hyvin hänenkin esittämänään.

  Seuraavaksi Katsonta listalleni päätyy Cabin In the Woods, ainakin imdb on antanut sille jopa 7,0. Toivottavasti se myös pitää paikkansa.

 43. Anonyymi // 25. huhtikuuta 2015 klo 10.37  

  Vaivaudun vielä kommentoimaan kyseistä ketjuaa, koska koen sen eräänlaiseksi "velvollisuudeksi". Eli katsastin hiljattain viimeisimmän postaukseni jälkeen myös tuon Cabin in the woods...

  Täytyy kyllä rehellisyyden nimissä sanoa, että kyseinen leffa oli aivan surkea. Todella sekava ja kökkö juoni, alku vaikutti jo lupaavalta siihen saakka kun nuoret saapuivat sinne huolto-asemalle asti. Loppua kohden leffa muuttui liian "ufoksi" aivan kuten Indiana Jones 4:n kanssa kävi, lupaava leffa pilattiin täysin.

  Ainakaan tämän suhteen ei tuohon imdb:n arvosteluun voinut luottaa laisinkaan. Olisin vaihtanut tuon kauhunukke leffa Annabellen ja tämän imdb arviot päikseen niin oltaisiin lähempänä totuutta. Se Annabelle ei kyllä mielestäni ollut vain reilun 5 imdb arvostelun tasoinen. Tietenkään tuo imdb ei ole mikään "absoluuttinen totuus" mutta kyllä mielestäni sen kautta saa jonkinlaisen mututuntuman ennen-näkemättömiin leffoihin.

  Toisaalta vastaavaa on huomattu monien muidenkin leffojen suhteen, että imdb arvio on täysin sanonko päin mitä. Joku tasokas leffa on arvosteltu pohjamutiin ja yksinkertainen ja ennalta arvattava pätkä on nostettu "ilmiömäisenä" tähtiin.

  Ps. Nämä arvioni eivät tietenkään myöskään ole mitään absoluuttisia totuuksia. Ne edustavat vain ja ainoastaan omaa subjektiivista mielipidettäni, mutta toivottavasti joku muukin "on samalla aaltopituudela" ja saa näistä arvioista jotakin uutta itselleen. Mikäli ei ole mainitsemiani ja arvostelemiani leffoja nähnyt.

 44. Anonyymi // 25. huhtikuuta 2015 klo 11.04  

  Vielä viimeinen pieni kommentti samalta jäärältä :D Luin kirjoittamani viestit lävitse ja kun puhuin tuosta Mirrors leffasta, jonka tähdittäjänä toimi Kiefer Sutherland.

  Samaisella näyttelijällä on myös eräs toinen hyvä leffa. Ehkä paras rooli missä olen itse kyseisen "Jack Bauerin" nähnyt. Samassa pätkässä tähdittää mm. nuori Julia Roberts, Suomeksi kyseinen leffa kantaa nimeä Raja tuntemattomaan, englanniksi sen löytää Flatliners nimellä. Taas imdb tarjoaa 6,5 tähteä. Itse rohkenisin arvottaa kyseisen leffan jopa 8 asti.

  Tässä jos missä oli sellaista sopivaa mystiikkaa ja okkultismia, jopa hieman pelottavia elementtejä. Kuitenkin ei mielestäni puhdas kauhuleffa, enemmänkin jännitys ja draama puolelle sijoittaisin tuon. Se kannattaa todellakin katsoa, "vanhuudesta" huolimatta melko hyvä pätkä.