Sadoista urheilun ympärille tehdyistä elokuvista on monikin katsomisen arvoinen. Tässä on aikajärjestyksessä viisi eri urheilulajeista kertovaa helmeä sekä niiden ikimuistoiset kohtaukset jotka tekivät elokuvista niinkin suositun kuin ne ovat ja jäivät elämään ihmisten mieliin.

NÄMÄ TARVITSEE KAIKKI KUULUISAT URHEILUFANIT

Katso jäkistä ja jalitsua netissä maksutta tai olet pahasti paitsiossa
Matsit näytetään tottakai suorana

Lämäri (Slapshot 1977)Eihän tätä elokuvaa voi sivuuttaa, kun puhutaan urheiluelokuvista! Ei elämää suurempi eikä Oscar-ehdokaskaan, mutta kukapa voisi unohtaa legendaariset Hansonin veljekset ja heidän järjettömät taklauksensa – sekä vähän likaisemmatkin temput. Paul Newman muistetaan monista unohtumattomista roolisuorituksistaan, eikä vähiten coach Dunlopin älyvapaan lätkäjengin koossa pitävänä voimana.
”Hei Ogie, lähdetäänkö matsin jälkeen limulle?”, kysyy Steve Hanson pahimmalta vastustajalta kesken ottelun. Jäkis on ollut suosittu laji urheiluelokuvissa, joiden eliittiin Lämäri ehdottomasti kuuluu.


Kuin Raivo Härkä (Raging Bull 1980)-Titteliottelu Robinsonia vastaan
Todellisten ja fiktiivisten nyrkkeilysankareiden voitot ja tappiot sekä nousut ja tuhot ovat aina luoneet liikuttavaa draamaa. Martin Scorsesen ohjaama Jake LaMottan tarina uhoavasta nuorukaisesta diivaksi mestariksi ja lopulta lihavaksi stand up –koomikoksi toi elokuvalle parhaan miespääosan (Robert De Niro) ja parhaan leikkaajan (Thelma Schoonmaker) Oscar-palkinnot. Elokuva oli lisäksi ehdokkaana kuudessa muussa kategoriassa.


Tulivaunut (Chariots of Fire 1981)
-AvauskohtausYleisurheilu saattaa kuulostaa tylsältä aiheelta draamaelokuvalle, mutta ohjaaja Hugh Hudson onnistui yllättävän hyvin. Todellisten 1924 olympiakisoihin valmistautuvien brittijuoksijoiden tie alkeellisilta harjoituskentiltä Pariisin stadionin palkintopallille oli myös Amerikan elokuva-akatemian mieleen. Oscar-gaalassa elokuva palkittiin neljällä pystillä, mm. Elokuva ja ehkä muistetuin: Musiikki (Vangelis).

Escape to Victory 1981
-Stallone potkii palloaKuningas jalkapallo ei ole kovinkaan käsikirjoittajien suosikki elokuvan aiheeksi, mutta kun lajin ympärille kehitetään 2. maailmansodan sotavankileiri ja uskomaton pako, niin johan on draaman ainekset valmiina. John Hustonin ohjaamaan elokuvaan oli saatu monia jalkapallotähteä (mm. Pelé ja Bobby Moore) nimekkäiden näyttelijöiden (mm. Michael Caine ja Max von Sydow) lisäksi. Tästä syystä filmi jäikin elokuvahistoriaan – ei taiteellisten avujen vuoksi. Vangit vastaan vartijat – palkintona vapaus.


Painija (The Wrestler 2008)-Showmies ei lopeta koskaanVoidaan tietysti kysyä, onko amerikkalainen showpaini urheilua vai ei. Tämä elokuva ei kuitenkaan jätä ketään kylmäksi. Uransa ehtoopuolella entinen kansan suosikki ja painin ykkösnimi jatkaa rankkoja otteluita vielä kuolemaansa saakka. Mickey Rourke teki filmissä vahvan paluun valkokankaille, ja nimettiin Oscar-ehdokkaaksikin tulkitessaan tätä mömmöjä näppäilevää kehäraakkia, joka yritti vielä viimeisinä elinviikkoinaan lopettaa leipätyönsä – turhaan ja Bettingsider jotain muulla


Teksti: Klaus Kannas

Klaus kirjoittaa muun muassa Urheiluviikkoon, joka keskittyy urheilun lisäksi myös betsaamiseen. Veikkaus-kategoriassaan verkkosaitti antaa vinggejä esimerkiksi Monivetoon ja Tulosvetoon

Myös elokuvien ....
ILMAISIA ELOKUVALIPPUJA -Näitä saa helposti vastailemalla toisinaan kyselyihin 
URHEILUELOKUVAT
Elokuvat Top-10

1 kommenttia

  1. Suomi - Moldova 2.9 // 1. syyskuuta 2011 klo 8.50  
    Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.