Elokuvamaailma osaa tuottaa urheiluelokuvat aina välillä tyylikkäästi ja tänne listasimme ne parhaat, jotka aina päällimmäisenä tulee mielee. Iske alkuun ilmaiset ...

 1. Rocky (1976)

Ohjaus: John G. Avildsen
Näyttelijät:
Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young, Carl Weathers, Burgess Meredith
Elokuvan traileri


Nyrkkeilyn maailmanmestari Apollo Creed meinaa tehdä elämänsä virheen antaessaan tuntemattomalle nyrkkeilijälle mahdollisuuden titteliotteluun. Julmetun kovaleukainen Rocky Balboa järjestää yleisölle nyrkkeilyviihdettä koko rahan edestä ja miltei pieksee yllättyneen maailmanmestarin. Ennakkoon selvä ottelu muuttuu eloonjäämiskamppailuksi ja mitä pidemmälle se etenee, sitä enemmän ote kääntyy haastajalle. Sylvester Stallonen käsikirjoittama elokuva kahmi yllättäen peräti 3 Oscaria.

2. Raging Bull -Kuin Raivo Härkä (1980)

Ohjaus:
Martin Scorsese
Näyttelijät:
Robert De Niro, Joe Pesci
Elokuvan traileri


Martin Scorsesen mestariteos nyrkkeilijä Jake LaMottasta jonka kirjava elämän kaikkine yksityiselämän ongelmineen ja kamppailuineen päätyy valkokankaalle tunteella. Itsensä roolia varten lihottanut Robert DeNiro tulkitsee itsetuhoisuuteen taipuvaista mestaria sellaisella antaumuksella, että oli vain ja ainoastaan vääryys ettei elokuva voittanut parhaan elokuvan Oscaria.


3. Remember The Titans (2000)

Ohjaus:
Boaz Yakin
Näyttelijät: Denzel Washington, Hayden Panettiere, Kate Bosworth, Will Patton
Elokuvan traileriLukiolaisjalkapallojoukkueen peräsimeen astuva värillinen Henry Boone ottaa välittömästi tiukan linjan joukkueensa johdossa. Valmentaja ei ihonväriä kumartele vaikka monien m
ielestä se olisi erittäin suotavaa, ja se jos mikä on omiaan hieromaan ihmisiä vastakarvaan. 1970-luvulla rotujen välinen tasa-arvo oli vielä kaikkea muuta kuin oikeudenmukainen ja sen saa Boone joukkueineen nopeasti huomata. Konflikteja seuraa niin rasistisesti latautuneessa liigassa kuin joukkueen sisälläkin, mutta vaikeudet ovat tehty voitettaviksi.

Boonen tiu
kka kuri ja tinkimättömät valmennusmenetelmät saavat joukkueen kuitenkin hitsautumaan vastahakoisesti yhteen ja sen joutuu lopulta myöntämään yksi jos toinenkin, niin liigassa kuin kotikaupungissakin. Disney elokuville tyypillinen, vaikeuksien kautta voittoon -tyyli antaa leffalle hieman makeahkon kuorrutuksen, mutta yhtä kaikki elokuva on silti hienoa katsottavaa. Luultavasti kovinkin karpaatti lievästi herkistyy ja vieräyttää karpalon tahi kaksi.

4. Slap Shot -Lämäri (1977)

Ohjaus:
George Roy Hill
Näyttelijät:
Paul Newman, Michael Ontkean, Strother Martin, Jennifer Warren
Elokuvan traileriHäviökierteessä olevaa kiekkojoukkuetta Charleston Chiefsiä, uhkaa kaiken hyvän päälle vielä sulkeminen liigasta taloudellisten ongelmien takia. Paul Newmanin esittämä kiekkoveteraani pätee joukkueen playercoachina, joka selkä seinää vastaan päästää kentälle kovaotteiset Hansonin-veljekset ja loppu on elokuvahistoriaa. Kentällä riehuvat veljekset mm. harrastivat hotellihuoneessaan pikkautoilla leikkimistä ja siihen ei moni karju uskottovasti pysty. Kaiken hien, veren, lämimisen ja kiekkoväkivallan sekaan mahtuu myös herkkä tanssikohtaus elokuvan lopussa.

Vaikka elokuvan Federal-liiga on fiktionaalinen, väkivalta oli suurimpia myyntivaltteja pienemmissä liigoissa 70-luvulla kuten elokuvassakin.
Mainittavaa on että Hansonin-veljekset perustuivat really kolmeen veljekseen, joista kaksi esiintyi elokuvassa. Videot Hansoneista elokuvassa

Kiekkoilevien leffafanien kannattaa harkita katsomista kahdesti ja toistaa itselle muutaman kerran että "ei, minä en ole yksi Hansonin-veljeksistä", sillä ostarin takapihan lähikenttä uhkaa ottaa ratkaisevan käänteen kohti miehisestä testosteroiinista höyryävää hornankattilaa, jossa mailat kolisee ja hampaallinen mies on liiankin hyvässä kunnossa.


5. Field Of Dreams (1989)

Ohjaus:
Phil Alden Robinson 
Näyttelijät: Kevin Costner, Amy Madigan, Ray Liotta, James Earl Jones, Burt Lancaster
Elokuvan traileriKevin Costnerin nykytilan valossa koko miehen tuotantoa pitää automaattisesti hieman arveluttavana, mutta totuus on että Mr.Postman teki aikoinaan varsin toimivia leffoja kuten Untouchables ja Field of Dreams.

Todellisesta henkimaailman kokemuksesta tai jostain vakavammasta kärsivä Ray Kinsella kuulee yllättäen kuiskivia ääniä. "if you build it, he will come" Tervejärkinen härmäläinen pistäisi tässä vaiheessa juoksuksi, mutta äänien mukana tullut visio baseball-kentästä saa Rayn ajamaan alas koko maissisatonsa ja tyrkkäämään perheensä lähes konkurssiin. Usko miehellä on kuitenkin vahva ja halu olla päätymättä isänsä kaltaiseksi, istuu Rayssa jopa epäterveellisen tiukassa.

Elokuva unelmista, pettymyksistä ja elämän kompromisseista (no okei myös baseballista), tai sitten vain hyvänolon elokuva joka saattaa aiheuttaa vakavia heinänuhan oireita vuodenajasta riippumatta.


6. The Longest Yard (1974) 

Näyttelijät: Burt Reynolds, Ed Lauter, James Hampton

Häkki heilahtaa entiselle ammattijalkapalloilijalle tuloksen järjestämisestä ja sadistisia piirteitä omaava vankilanjohtaja ottaa asiakseen pistää miehen valmentamaan vankien jalkapallojoukkuetta. Vankien on tarkoitus otella vartijoista koottua joukkuetta vastaan, ja hävitä. Alleviivatun huonoista lähtökohdista ponnistavat vangit sulattavat kuitenkin miehen kovan ulkokuoren ja suunnitellusta ottelusta on tulossa monien vaiheiden jälkeen vähintäänkin mielenkiintoinen.

Jenkkifutista, vankilaelämää, huumoria, väkivaltaa ja onnistuneita henkilöhahmoja, joten erittäin jämpti paketti. Adam Sandler tähditti vuoden 2005 versiota, kohtalaisen onnistuneesti.


7. Major League (1989)

Ohjaus: David S. Ward
Näyttelijät:
Tom Berenger, Charlie Sheen, Wesley Snipes, Corbin Bernsen, Rene Russo
Elokuvan traileri


Cleveland Indiansin perinyt entinen Showtyttö Rachel Phelps, tulee nopeasti siihen tulokseen että joukkueella menisi paljon paremmin lämpimässä Miamissa ja tekeekin kaikkensa suunnitelmansa läpiviemiseksi. Tämä onnaa vain lippumyynnin pudotessa alle 800,000 myytyyn lippuun kaudessa.

Joukkueeseen palkataan kasa eritasoisia ongelmatapauksia, joilla kaikilla on jokin ratkaiseva puute tai pelko. Polvivaivainen veteraani, ylinopea ja leuhka etenijä, epätarkka mutta lahjakas syöttäjä, voodoon nimeen vannova iskutykki joka ei osu kierrepalloihin ja nätteilijä joka ei ota yhtään riskiä tulevien sopimusneuvotteluiden takia. Kapulaa tulee rattaisiin molemmilta osapuolilta. Pienimuotoinen satiiri keräsi yllättäen lähes 50 miljoonaa ja poiki jatkossa kaksi jatko-osaa


8. Cinderella Man (2005)

Ohjaus: Ron Howard
Näyttelijät:
Russell Crowe, Renee Zellweger, Paul Giamatti
Elokuvan traileri


Epäonnistunut nyrkkeilijä elää suurta lamaa ja riutuu rahallisessa kurimuksessa. Nykyajan tympeä äkkilaina, tai ylipäätään mitään muutakaan rahallista apua ei ole näkyvissä lamasta johtuen, ja se että perhe näkee nälkää, kyrsii miestä niin vimpan päälle. Penkin alle mennyt nyrkkeilyura hiertää jatkuvasti aivolohkossa ja elämä maistuu katkeralle rimpuilulle. Töitä, eikä edes pienet paljon lamakauden ikeessä löydy ja kansa on jokseenkin surkeassa jamassa. Braddockilla käy kuitenkin flaksi ja mies saa vielä yhden mahdollisuuden kehässä. Vastaan asettuu ykköshaastaja maailmanmestariksi joka yllättäen häviää sitkaantuneelle Braddockille ja niinpä matka työväen sankariksi alkaa. Tuhkimomiehen roolissa Russel Crowe on mies paikallaan ja kun tosielämän nyrkkisankari pamauttaa nyrkillä valkokankaalla niin se pamauttaa kovvaa. TKO


9. Goal! (2005)

Ohjaus: Danny Cannon
Näyttelijät:
Kuno Becker, Stephen Dillane, Anna Friel
Elokuvan traileriNuori Meksikolaisjalkapalloilija saa nopeasti tuta englantilaisen jalkapallon niin ylellisen kuin raadollisenkin puolen. Vaihteeksi hyvin toteutettu jalkapalloelokuva jossa puujalkojen sijaan näyttelee jalkapalloa kuten osaavia näyttelijöitä ja se näkyy mm. yli sekunnin otoksina ja muinakin kuin päälleliimattuina arkistokuvina. Fifan mukanaolo projektissa näkyy mm. Beckhamin ja Zidanen vierailuina omana itsenään. Saanut kaksi jatko-osaa tähän mennessä.


10. The Bad News Bears (1976)

Ohjaus: Michael Ritchie
Näyttelijät:
Walter Matthau, Tatum O'Neal
Elokuvan traileri


Altaita työkseen siivoava Morris Buttermaker on juoppo ja jokseenkin nihkeä häiskä. Pikkuliigoissa baseballia hutkinut änkyrä valmentaa onnetonta nappulaliigan pesäpallojoukkuetta jolla ei ole toivoakaan yhtään mitään. Sekalainen ja päällepäin lahjaton poppoo ottaa heti ensimmäisessä pelissä taateliin 26-0 paukuttamatta ainuttakaan sisävuoroa ja Morris antaa luovutusvoiton.

Joukkueen tilasta suivaantuneena Morris värvää joukkueeseen kaksi uutta lupausta joista toinen on hänen entisen tyttöystävänsä tytär ja toinen paikallinen kessumies/häirikkö. Kuin ihmeen kaupalla yhtälö napsahtaa kohdilleen ja tiimi nousee tilastoissa sekä hitsautuu yhteen.


Kunniamaininnat:
Ali, Bend It Like Beckham, Friday Night Lights,
Rudy, Youngblood, White Men Can't Jump


KUNNIAKIERROKSELLE PÄÄSEE ALTA:

Ilmaiset ELOKUVAKANAVAT
 niille joilla on jo jokin maailman mailoista tai palloista pysyy lapasessa ja maitohampaat ovat lentäneet kotipesästä. Samassa paikassa myös paljon paljon muuta!

2 kommenttia

  1. ojarumpujuoppo // 24. syyskuuta 2009 klo 2.38  

    The Mighty Ducks trilogia on kanssa hyvä.

  2. Anonyymi // 3. elokuuta 2010 klo 0.55  

    We Are Marshall kuuluisi mielestäni ehdottomasti tälle listalle. Muuten lista vaikuttaa olevan ihan jees. :)