Kaikkien aikojen koskettavimmat ja vaikuttavimmat sotaelokuvat ja sota-aiheiset elokuvat trailereineen. Tältäkin, kuten niin monelta Top-listalta, jäi väkisinkin monta upeaa sotaelokuvaa listaamatta. Lisäiltäköön puuttuvia mielipiteineen vaikka kommenttiosioon. Alla kuitenkin lista kaikkien aikojen vaikuttavimmista sotaelokuvista ja sotilaista, mitä ei kannata missään tapauksessa jättää näkemättä.

VOITA ILMAISTA PELIRAHAA ja pyörittele

1. APOCALYPSE NOW (1979)

Ohjaus: Francis Ford Coppola
Näyttelijät:
Marlon Brando, Martin Sheen, Robert Duvall, Dennis Hopper, Harrison Ford
Sota: Vietnam
Traileri: Katso elokuvan traileri tästä

Elokuva:
Coppolan mestarilliseen teokseen ei ajan hammas pysty. Kaikenlaisia ongelmia tuotantonsa aikana kärsinyt elokuva vie katsojan Vietnamin sodan siihen vaiheeseen, kun kaikki näytti hyvältä ja sota eteni suunnitelmien mukaan. Erikoisvoimien kapteeni Willard (Sheen) saa salaisen tehtävän etsiä seonnut ja jossain päin viidakkoa majaansa pitävä eversti Kurtz (Brando), joka kaikkien suureksi harmiksi on perustanut sinne oman armeijansa. Willardin tehtävä on yksinkertainen: Etsi ja tapa Kurtz. Pitkän ja vastoinkäymisten runteleman matkan aikana, Willardin mieli ja henkinen lujuus asetetaan koville ja kuten yleensä, asiat eivät ole niin mustavalkoisia kuin niiden luvataan olevan. Henkeäsalpaavan hienosti kuvatut kohtaukset, täysin suvereenit näyttelijävalinnat ja mielen pimeimpiä syövereitä ronkkiva aihealue, pitävät leffan listojen kärjessä vielä pitkään. Ja kukapa meistä nyt ei rakastaisi napalmin hajua aamuisin. Myös ilmaistavaraa heti


Ohjaus: Stanley Kubrick
Näyttelijät:
Matthew Modine, Vincent D'Onofrio, R. Lee Ermey, Adam Baldwin, Dorian Harewood
Sota: Vietnam
Traileri: Katso elokuvan traileri tästä

Elokuv
a: Joukko miehiä koulutetaan armottoman kovassa merijalkaväen koulutuskeskuksessa ja valmistuttuaan se lähetetään palvelemaan Vietnamiin. Kubrickin mestarillinen teos kertoo tylysti sodan vaikutuksesta ihmiseen ja mitä se sotilaalta vaatii niin henkisesti kuin fyysisestikin. R. Lee Ermeyn tulkitsema Sgt. Hartman pistää alokkaat koville tyylillä ja suoltaa sellaista tekstiä järkyttyneille tulokkaille, että ei voi kuin nauraa. Elokuva on täynnä erittäin hienoja roolisuorituksia ja muutamat kohtaukset ovat täysin vertaansa vailla sotaelokuvien saralla, joten tällä listalla kiistaton kakkonen. "I *am*... in a world... of shit"


3. PLATOON (1986) 

Ohjaus: Oliver Stone
Näyttelijät: Charlie Sheen, Tom Berenger, Willem Dafoe, Johnny Depp, Kevin Dillon
Sota: Vietnam 
Traileri: Katso elokuvan traileri tästä


"The first casualty of war is innocence"

Elokuva: Kollegen lopettanut ja vapaaehtoiseksi sotaan ilmoittautunut nuori sotilas Chris Taylor (Sheen), saapuu Vietnamiin vain huomatakseen, ettei hänen läsnäolollaan ole hitonkaan väliä kenellekään. Taistellessaan mielenterveytensä puolesta ja paikastaan joukossa, hän huomaa pian taistelevansa kahta sotaa. Toista Vietkongia vastaan ja toista sotaa oman joukkonsa sisällä kun laittoman tapon seurauksensa ryhmä jakautuu kahtia, kahden täysin toistensa vastakohtia olevien kersanttien joukkoihin. Sotaa kaikkein karuimmillaan ja Willem Dafoen ja Tom Berengerin keskinäinen taistelu on hienoa katseltavaa. Platoon sisältää huomattavasti enemmän toimintaa kuin listan aiemmat sotaelokuvat.


4. THE DEER HUNTER (1978)

Ohjaus: Michael Cimino
Näyttelijät:
Robert DeNiro, Christopher Walken, John Gazale, Meryl Streep, John Savage
Sota: Vietnam 
Traileri: Katso elokuvan traileri tästä

Elokuva:
Michael Ciminon hiuksia nostattava tutkielma sodan vaikutuksesta pienen kaupungin elämään ja sen ihmisiin. Elokuva seuraa kolmen Venäläis / Amerikkalaisen ystävyksen tarinaa ennen sotaa, sen aikana ja sen jälkeen. Tarina pureutuu tiukasti siihen millaista jälkeä sota sai aikaan ihmisissä niin fyysisesti kuin henkisestikin ja millaisia vaikutuksia sillä oli pienten kaupunkien elämään, missä sota kosketti poikkeuksellisen läheltä kaikkia. Tiukan tunnelatauksen omaava sotaelokuva, jonka tietyt kohtaukset tulevat kummittelemaan päässä vielä vuosienkin päästä. Parhaat Sotaongelmat ja Sotilaat myös kaiken jälkeen


5. THE PIANIST (2002)   

Ohjaus: Roman Polanski 
Näyttelijät: Adrien Brody, Thomas Kretscmann
Sota: Toinen Maailmansota 
Traileri: Katso elokuvan traileri tästä

Elokuva: Puolan-juutalainen muusikko joutuu taistelemaan elämästään ja kaikesta mihin uskoo, sodan repiessä Varsovan slummeja maan tasalle. Adrien Brodyn koskettava tulkinta toi miehelle roolista Oscarin. Upean koskettava tarina sodan ja vääryyksien jalkoihin jäävistä tavallisista ihmisistä ja heidän selviytymisestään kauhujen keskellä. Joskus apua saa yllättäviltä tahoilta. Elokuva perustuu Wladyslaw Szpilmanin omaelämänkerralliseen kuvaukseen selviytymisestään toisen maailmansodan aikana. Yksi hienoimmista ja kauneimmista sota-ajankuvauksista koko elokuvan historiassa.



6. PATTON (1970)

Ohjaus: Franklin J. Schaffner
Näyttelijät: George C. Scott, Karl Malden, Michael Strong
Sota: Toinen Maailmansota 
Traileri: Katso elokuvan traileri tästä


"Sotaa ei koskaan voiteta kuolemalla oman maansa puolesta, vaan laittamalla joku onneton pirulainen vastapuolelta kuolemaan omansa"

Elokuva:
Kenraali Pattonin ura joutuu pahoihin vaikeuksiin kesken toisen Maailmansodan, hänen suorapuheisuutensa ja tiukan johtamistyylinsä takia. Huonoa julkisuutta kavahtava armeijan ylin johto, on pakotettu siirtämään Patton muihin maisemiin ja pienempiin tehtäviin. Suureen kohtaloonsa vakaasti usovaa miestä ja strategistia ei kuitenkaan kauaa kyykytetä ja sen saavat loppupeleissä Natsit ja kaikki muutkin tuntea niskavilloissaan. "Kun homma käy rankaksi, niin silloin soitetaan paskiaiset apuun"



7. DAS BOOT (1981) 

Ohjaus: Wolfgang Petersen 
Näyttelijät: Jurgen Prochnow, Klaus Wennemann, Herbert Grönemeyer
Sota: Toinen Maailmansota 
Traileri: Katso elokuvan traileri tästä

Elokuva:
Vuosi 1941. Liitoutuneet ja Saksalaiset käyvät Atlantilla tiukkaa asemasotaa ja liittoutuneet ovat puristaneet niskanpäälle. Atlantille liittoutuneiden laivueiden kimppuun lähetetty Saksan U-96 sukellusvene, joutuu miehistöineen käyttämään kaikki kuviteltavissa olevat keinot selviytyäkseen hengissä merellä riehuvasta sodasta. Wolfgang Petersen teki elokuvahistoriaa keräämällä elokuvallaan peräti 6 oscar-ehdokkuutta, mikä oli ennennäkemätöntä ei-amerikkalaiselle elokuvalle. Petersenille Das Boot avasi ovet suoraan suuren budjetin Hollywood-elokuvien ohjaajaksi. Elokuva rullaa äärimmäisen tehokkaasti suljetulla tilalla ja ympäröivällä pimeydellä, jossa uhka on suurimman osan aikaa näkymättömissä



8. SCHINDLER'S LIST (1993)

Ohjaus: Steven Spielberg
Näyttelijät: Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes
Sota: Toinen Maailmansota
 
Traileri: Katso elokuvan traileri tästä

Whoever saves one life, saves the world entire.

Elokuva: Steven Spielbergin eittämättä eeppisin ohjaustyö, on tarina toisen maailmansodan juutalaisvainoista, sekä siitä mitä yksikin oikeamielinen ihminen voi pistää teoillaan aikaan. Erittäin koskettava, tositapahtumiin perustuva kertomus saksalaisesta liikemiehestä Oskar Schindleristä, joka yksinään belasti yli tuhat juutalaista Natsisaksan keskitysleireiltä, palkkaamalla nämä töihin omaan tehtaaseensa.
Elokuva perustuu Thomas Keneallyn romaaniin Schindler's Ark ja se voitti yhteensä 7 Oscaria. Mm. Elokuva ja Ohjaus.



9. DER UNTERGANG (2004)

Ohjaus: Oliver Hirschbiegel

Näyttelijät: Bruno Ganz, Ulrich Matthes, Juliane Köhler
Sota: Toinen maailmansota
 
Traileri: Katso elokuvan traileri tästä

Elokuva:
Elokuva perustuu Traudl Jungen muistelmiin Hitlerin viimeisistä päivistä kun liittoumat jo lähestyivät Berliiniä ja Natsisaksa oli alistettu. Traudl Junge toimi Hitlerin viimeisenä sihteerinä ja todisti läheltä miten historian pahamaineisin ihmishirviö koki tappion ja lopulta riisti henkensä kuuluisassa bunkkerissa. Elokuva on laajalti kritisoitu siitä että se antaa Hitlerille inhimilliset kasvot ja kuvaa tätä enemmänkin puutteellisena ja sekavana miehenä, kuin holokaustin aallonharjalla ratsastavana antikristuksena. Jokatapauksessa Bruno Ganzin tulkinta Hitleristä tulee ruudulle sellaisella taidolla, antaumuksella ja vimmalla, että helposti uskoo ruudulla olevan Hitlerin itse. Vaikuttava ja voimakas elokuva.


10. SAVING PRIVATE RYAN (1998)

Ohjaus: Steven Spielberg
Näyttelijät: Tom Hanks
Sota: Toinen Maailmansota 
Traileri: Katso elokuvan traileri tästä

Elokuva:
Ryhmä sotilaita lähtee iskemään ja tuomaan kotiin ainoata elossa olevaa kolmesta veljeksestä. Spielbergin hieno kuvaus toisen maailmansodan loppuhetkistä, sen suurimmasta käännekohdasta sekä joukosta sotilaita, jotka panevat itsensä vaaraan iskemään yhden miehen hengen.

URHOILLE  ilmaiset Nettikasinot sille on käyttöä kaikille, olipa sitten kyseessä toimintaelokuvat fanittava ystävä, tai vähän ujompi kaveri.

30 kommenttia

  1. Anonyymi // 29. kesäkuuta 2008 klo 5.48  

    Mistä lähtien Schindlerin lista on ollu sotaleffa?

  2. Kristof // 29. kesäkuuta 2008 klo 6.50  

    Tuntuu yleinen trendi maailmalla olevan listata se sotaleffojen joukkoon ja mietinkin tota tovin. On se kuitenkin niin vahvasti sidottu aiheeltaan toisen maailmansodan tapahtumiin ja vaikka siinä ei varsinaisesti sotimisesta ole kyse, niin kyllä mä uskosin että sen voi listata sotaleffojen joukkoon.

  3. Anonyymi // 29. kesäkuuta 2008 klo 7.32  

    Samoissa määrin kun Trainspotting on kiinteistönvälitysleffa.

  4. Kristof // 29. kesäkuuta 2008 klo 9.07  

    No emmä nyt näe että sotaelokuvan pitää olla yhtä aseen laulantaa ja suolenpätkiä taistelutanteerella. Schindlerin lista käsittelee kuitenkin sodan tapahtumia ja yhtä sen kauhistuttavimmista osa-alueista Natsisaksan juutalaisvainoja, joten aika läheltä liippaa sotaelokuvaa minun mielestäni.
    Muutin johdannon tekstiä muotoon sotaelokuvat ja sota-aiheiset elokuvat, joten ei tartte viilata pilkkua joka pätkästä.

  5. Anonyymi // 29. kesäkuuta 2008 klo 10.41  

    Uusista (uudemmista) ehdottomasti Black Hawk Down. Hieno elokuva.

  6. Anonyymi // 3. elokuuta 2008 klo 1.55  

    Schindlerin lista ON sotaelokuva.

  7. Anonyymi // 2. marraskuuta 2008 klo 16.39  

    No siis Schindlerin lista EI OLE sota leffa. Ja en oo pianistia nähny mut ei sekään mun mielestä ole sota leffa. Jos näitä kahta voi kutsua sotaleffoiksi niin silloin kai kaikkia 1800-luvun lopun Amerikkaan sijoittuvia leffoja voidaan kutsua lännen-elokuviksi. Vai mitä?

  8. Kristof // 3. marraskuuta 2008 klo 1.41  

    Lisäsinkin jonkun aikaa sitten alun kuvaukseen myös "sota-aiheiset" elokuvat, joilla tarkoitan elokuvia joissa tapahtumanäyttämönä on sota-aika ja juoni on tavalla tai toisella vahvasti sidottu sotaan ja sota-aikaisiin tapahtumiin, kuten Schindlerin listassa. Kyseessähän on juutalaisten pelastaminen Natsisaksan keskitysleireiltä sodan riehuessa rintamilla. Ja Pianistissa taas juutalaisen selviytymistarina sodan yhdessä sen merkittävimmistä ja kauheimmista tapahtumista.

    Myös alan tunnetuimmat ja arvostetuimmat julkaisut listaavat molemmat kaikkien aikojen parhaimpien sota- ja sota-aiheisten elokuvien listalle joten näillä, mennään vaikka kyseessä ei olekaan pelkkää tulitusta ja pauketta.

    http://www.imdb.com/chart/war

    http://www.moviefone.com/insidemovies/2007/03/07/best-war-movies/

    http://www.discshop.fi/shop/prod_category.php?lang=&genre=krig&lang=fi&subsite=movies&&ref=&gclid=CJWGkMHb2JYCFQXO1AodaiWS2A

  9. Anonyymi // 4. marraskuuta 2008 klo 16.54  

    Pianisti ja Schindlerin Lista ON molemmat sotaelokuvien joukkoon luettavia teoksia. Onko Manaaja sitten kasvukertomus nuoren tytön ikääntulemisen vaiheista vanhempien silmin vai? Ja Hohto vain yhden miehen hätääntynyt huuto pimeyteen, missä maailma ei anna vastauksia enää miten edetä? Eiköhän me lyödä draamaelokuviksi kaikki.

  10. Anonyymi // 14. tammikuuta 2009 klo 4.20  

    Vasta tuli telkkarista The Battle Of Britain. Olin positiivisesti yllättynyt kun olin dissannut elokuvaa jo pidemmän aikaa.
    Aika hienoja ilmataisteluita, pommituksia sekä strategiaa puolin ja toisin. (1969)

    P.s Tarkistelin tuossa joutessaan, niin molemmat Pianisti ja Schindlerin lista, kuuluvat ihan virallisesti myös sotaelokuvien joukkoon, kuten myös draamaelokuvien joukkoon. Että loppuu se höpötys ja listataan lisää hyviä sotaelokuvia ja unohtuneita helmiä.

    Donnie Danko

  11. Anonyymi // 27. tammikuuta 2009 klo 23.23  

    mut eiks se trainspotting kuitenki oo kiinteistönvälitysleffa?

  12. Anonyymi // 26. toukokuuta 2009 klo 17.25  

    Kuten myös läiskispyllykomedia, kipeä kasvukertomus ja kansainvälinen toimintatrilleri

  13. Anonyymi // 10. lokakuuta 2009 klo 6.00  

    En tiedä voiko tätä varsinaisesti sotaelokuvaksi sanoa, mutta John Woon Red Cliff on hemmetin hieno tekele, ja pitkä sellainen

  14. Anonyymi // 23. lokakuuta 2009 klo 9.19  

    Missä on muuten Veteen piirretty viiva tai Länsirintamalla ei mitään uutta?

  15. Kristof // 23. lokakuuta 2009 klo 10.52  

    Länsirintamalla Ei Mitään Uutta päätyi miltei listoille, mutta Veteen Piirretty Viiva ei uponnut niin hyvin kuin odotin. Ehkä odotukset oli kohtuuttoman korkealla. (ehkäpä se parempi elokuva makaa editointihuoneen lattialla)

    Malickin ohjaustyyli on positiivisesti erikoinen, mutta Caviezel tuskaisine tihrusilmineen ja syvien arvoitusten verhoimine olotiloineen on pääosassa lähinnä vain ärsyttävä.

    Miehen nykyiset roolit kertoo paljolti sen tosiseikan puolesta, ettei yleisö jaksa pelkkää mystistä tihrustamista loputtomiin sietää.

  16. Anonyymi // 8. tammikuuta 2010 klo 1.35  

    Patton on kyllä mielestäni yksi surkeimpia tekeleitä mitä olen nähnyt. Olin sen joskus lapsena nähnyt ensimmäisen kerran ja muistelin että se olisi ihan katsottava. Katsoin elokuvan joitain vuosia sitten uudestaan ja silloin lähinnä oksetti seurata niin naiivia henkilökulttia.

  17. Anonyymi // 24. tammikuuta 2010 klo 13.31  

    Eikö Lutz ollut eversti? Muistanko väärin?

  18. Kristof // 27. tammikuuta 2010 klo 2.34  

    Jos Colonel Walter E. Kurtzia tarkoitat, niin et muista väärin. Virhe korjattu

  19. Anonyymi // 26. huhtikuuta 2010 klo 1.23  

    onko tämän listan tehnyt yksi vai useampi henkilö? aika karkeita virheitä siinä on: lista ei ole sota elokuva, eikä hitlerin viimeiset päivät, ne molemmat ovat lähinnä dokumentti elokuvia, joissa käsitellään sodan seurauksia ei itse sotaa. platoon on amerikkalaista hapatusta joka sai kyllä oscareita, mutta sotaa se ei kuvaa vaan se on amerikkalaista propagandaa, niin kuin sotamies ryankin joisssa lähes ylistetään sodan hienoutta ja tarkoitusperiä. listasta puuttuu yksi todenmukaisimmista sota elokuvista kautta historian, Stalingrad.

  20. Kristof // 29. huhtikuuta 2010 klo 1.48  

    Nämä on ihan puhtaasti viihdemielessä tehtyjä listoja joten niitä ei kannata ottaa minään muuna. Kuten listauksen kuvauksessa sanotaan, listassa on sota- ja sota-aiheiset elokuvat. Ei pelkästään taisteluihin keskittyvät pätkät.

    Listoja tekee useampi henkilö (myös vierailevat kirjoittajat) ihan harrastusmielessä, joten listalla ei aina voi olla kaikkien suosikit. Tämän takia juuri omia suosikeita voi heitellä perusteluineen tänne kommenttiosioon

  21. Anonyymi // 15. toukokuuta 2010 klo 13.50  

    Listasta puuttuvat sellaiset klassikot kuin: Silta (Die Brücke) (1959) ja Ei mitään uutta Länsirintamalta (1930.)

  22. Anonyymi // 21. kesäkuuta 2010 klo 13.25  

    Missä on inglorious basterds?

  23. Anonyymi // 14. heinäkuuta 2010 klo 12.16  

    stalingrad karmeudessaan huippu.das boot listallani seuraava.rangaistuspataljoona(venäläinen)totuudenmukainen.Ehkäpä Mel Gibsonin Me olimme sotilaita.

  24. jansteri // 21. marraskuuta 2010 klo 11.35  

    Stalingrad, Kirjeitä Iwo Jimalta, Isiemme Liput ja erityisesti Veteen Piirretty Viiva ovat ehdottomasti parhaat sodan vastaiset leffat ikinä. Ne näyttävät niin karmealla tavalla sen, miten sota on täyttä hulluutta ja mielipuolten impotenttijohtajien aikaansaamaa luomakunnan tuhlaamista. Missä ovat ilmasodasta kertovat leffat???? Battle of Britainin joku mainitsi, mut Pilviin Piirretty, Mosquito Sqdn, Memphis Belle, ynm. luettakoot myös sotaelokuviksi! Ainiin! Merisotaleffat! Niistä das Bootin ohella vaikuttavana mainitsen Yamaton.

  25. Anonyymi // 27. joulukuuta 2010 klo 11.14  

    Ilman muuta tohon joukkoon kuuluu Elem Klimovin Tule ja Katso. Jos joku
    muuta väittää ei ole ko. leffaa katsonut. Pitkäveteisen alun jälkeen
    katsojan silmille räväytetään niin shokeeraava sodan maailma jollaista ei juuri ole muissa sotakuvissa nähty.

  26. Jukka-Pekka Kukkonen // 4. tammikuuta 2011 klo 15.50  

    Listasi numero 1... "Now"... PASKIN!! Varmaan 5 kertaa yrittänyt katsoa.. eikä ikinä tule mitään.

  27. Anonyymi // 6. tammikuuta 2011 klo 1.48  

    Et vaan osaa :D

  28. Anonyymi // 16. helmikuuta 2011 klo 4.49  

    Enpä tiedä, mutta missä on likainen tusina..ehdottomasti kuuluis tähän listaan.

  29. Anonyymi // 29. helmikuuta 2012 klo 4.39  

    jos schindlerin lista ei ole sotaleffa niin jotkut varmaan uskoo että maa on viela litteä.onhan siinä yks tärkeimmistä asioista toisessa maailmansodassa.. ne jotka ei sitä keksi tai tiedä niin äkkiä kysymään äitiltä onko maa vielä litteä.

  30. Anonyymi // 15. syyskuuta 2021 klo 8.45  

    Tämä on lyhyt tarina:


    3 sotilasta


    3 sotilasta lähti yhdessä lomalle armeijasta. He ottivat salaa joitakin pyssyjä sieltä. Mitä he tekivät kaupungilla oli he ajattelivat ryöstää sen pyssyillä. He tulivat jonkin vaatekaupan luokse ja he menivät sinne. Yksi heistä alkoi ampua kattoon ja myyjät juoksivat kyyryssä. He menivät kassalle ja osoittivat myyjää pyssyllä. Myyjä otti kassasta rahaa ja antoi heille jonka he pistivät reppuun ja lähtivät pois.

    He lähtivät rajaa kohti. Ja onnistivat pääsemään rajan yli. He tulivat rajan takana olevaan kylään. Kylästä pitkän katsominen kylän takana oli vähän ränsistynyt talo. He menivät sinne. He alkoivat asuttaa taloa. Pyssyjä heillä oli tarpeeksi. Raha kyllä kävi tähänkin valtioon millä he ostivat lähellä olevasta
    kaupungista tarvikkeita.

    Hyvin heillä meni jo puoli vuotta oli kohta mennyt. Tähän tuli varmaankin olla lopun elämä toisessa valtiossa sillä kaikki nämä sotilaat armeijaan lähtiessä asuivat vielä lapsen aikaisessa kodissa. He ajattelivat tämä talo toisessa valtiossa pitää asua koko elämän. Saadakseen rahaa enemmän he kyllä jostain kassoista saavat kätevästi vipattua eikä tarvinnut aseella heilua.

    He olivat kotimaasta kadonneita ja heitä etsittiin armeijasta. Mistään heitä ei löydetty. Kaikki he soittivat koteihinsa kun näkivät lehdessä 3 sotilasta oli heidän kotivaltiostaan kadonnut. Kodeista sanottiin tulkaa takaisin kotiin. He sanoivat me otetaan heti se oma kämppä. Niin he menivät kotimaahansa ja jokainen heistä sai jostakin hylätystä vanhasta talosta ilmaiseksi asumistalon.