Aina ei elokuva pysty olemaan cool vaikka kuin yrittäisi. Ussein voi vain ihmetellä miten jokin imelä, tekopyhä tai yliampuva repliikki yleensä saa jäädä elokuvaan. Joistakin näistä tulee legendoja ja kissanristiäisten ym. juhlien vakiokama, mutta suurin osa näistä hirvityksistä aiheuttaa edelleen katsojissa vastenmielisen takapotkun, joka uhkaa kiidättää aikaisemmin herkkuaterian pihalle silkasta myötähäpeästä 


1. JERRY MAQUIRE / DOROTHY BOYD -Jerry Maquire

Näyttelijä: Renee Zellweger, Tom Cruise
Katso elokuvahistorian lällyin kohtaus tästä.

"you complete me"
"You had me at hello"

Hyvän elokuvan ehdottomasti heikointa (legendaarisinta) antia on hömppäneito Dorothy Boyd joka auttamattomasti rakastuu Tom Cruisen esittämään Jerry Maquireen ja lässyttää elokuvan läpi kuin kouluihastuksen kokenut teinityttö. "You had me at hello" -repliikki kertoo kaiken siitä millaista on olla sulaa vahaa jonkun käsittelyssä. Ällöttävin ja imelin repliikki elokuvassa on kuitenkin Cruisen itkunsekainen tunnustus "You complete me". Koko kohtaus saa siirapin lentämään korvista ja kylmät väreet juoksemaan selkäpiitä pitkin. Ei näin.


2. EOWYN -Return of the King

Näyttelijä: Miranda Otto
Katso kohtaus: Eowyn vs. Witch King


" I am no man"


Loppupeleissä Sauronin ykköstykki teki alokasmaisen virheen julistellessaan ettei yksikään mies voi häntä tappaa. Pörrätessään taistelu kentällä joka on täynnä haltioita, kääpiöitä, haamuja, kotkia sun muuta eläinkuntaa, noitakuningas ylipelasi armotta kätensä. Tämä ylimielinen, joskin tehoton noitakuningas kyykytetään varsin nopeasti. Pimeyden ruhtinaan julistaessa "no man can kill me", tuikkaa hobitti pikkutikarin tämän jalkaan ja noitakuningas putoaa polvilleen lamaantuneena (!?!?). Tässä vaiheessa Eowyn poistaa kypärän päästään varsin dramaattisin elkein, hiuksienkin tajutessa tilanteen vakavuuden varsin näyttävästi ( yleisöstä kuulu tuskastunut eiiih) ja neito ärisee ilmoille: "i am no man!"
Miekka silmien väliin ja noitakuningas vähemmän ansaitulle kesälomalle rantapallojen ja vihellyskonsertin saattelemana.

Trilogian ponnettomin ja huonoimmin rakennettu kohtaus jota ei auta Otton ylinäyttely ja surkean Noitakuninkaan sitäkin surkeampi kuolema. Suuri ja mahtava kuningas ottaa ja imeytyy vain kuiviin kaikessa hiljaisuudessa, pienten vikinöiden saattelemana. Ehkä siellä vain ei ollut sitä mahtia ja voimaa niin paljon kuin kyseinen her
ra (ja kaikki muutkin) antoi ymmärtää.


3. JACK DAWSON -Titanic

Näyttelijä: Leonardo DiCaprio
Katso kohtaus omalla vastuulla: DiCaprion uran tähtihetki

" I'm the king of the world!!!"

Tämä nyt ei esittelyjä kaipaa ja meinasinkin jättää tämän ihan uhallakin pois listalta, mutta tässä se nyt lepää. Hölmö ja lapsellinen kohtaus se oli jo elokuvan ilmestyessä, mutta tähän päivään mennessä tuo kyseinen "tunteenpurkaus" on jo saanut tuhatmiljoonatriljoona kertaiset mittasuhteet. Ja vain pahassa mielessä. Kyllä laiffi on joskus ihanaa ja pakkohan se on kajauttaa ilmojen teille. Hrr....
Annettakoon tosielämän kunniamaininta rakkaustonttoilusta Tom Cruiselle tästä...


4. INDIANA JONES/MUTT WILLIAMS -Kristallikallon valtakunta

yttelijät: Harrison Ford ja Shia LaBeouf
Katso kohtaus tästä

"Whoaa....Whoa"

Jotain omituista on tapahtunut herroille Spielberg ja Lucas. Odotuksiin nähden uusin Indy ei lunastanut paljoakaan. Arkeologian ja maltillisen toiminnan sijaan nyt mentiin eikä meinattu. Toiminnan hypätessä etusijalle, jäi pulmien ratkominen ja seikkailu vähäiselle huomiolle. Muutama railakkaasti yliampuva toimintakohtaus ei vain jätä rauhaan. Yksiistä kätkee sisälleen myös yhden repliikin ja kohtauksen joista on aikainsaatossa tuleva vielä hittilistojen kestojyrä.

Kohtauksessa rymistellään sotilas/viidakkokulkuneuvoilla, miekkaillaan, ammuskellaan ja hypiskellään varsin ronskilla otteella ympäri tiheää viidakkoa. Huolestuttavan käänteen tapahtumat saavat kun Mutt loikkaa viidakkoon ja hyppii ilmojen halki suvereenisti pitkin liaaneja, oksia, apinan häntiä ja ties mitä, lähes koko viidakon läpi. Kummallisuus päättyy onnistuneesti takaisin auton penkille. "Whoa..," tuumaa vaikuttunut Mutt. "Whoa". nyökyttelee puolestaan Indy tietävästi, ikäänkuin kertoakseen että tätä se seikkailijan elämä nyt sitten on. Isällisen ylpeyden kimaltaessa Fordin silmistä, Indy-fanit ympäri planeetan saivat yht'aikaisesti massiivisen aivohalvauksen.


5. ANNA SCOTT -Notting Hill

Näyttelijä: Julia Roberts
Katso näyte tästä

"I'm also just a girl, standing in front of a boy, asking him to love her."
Yksi siirappisimmista romanttisista kohtauksista ja repliikeistä elokuvan lyhyessä historiassa. Anna Scott saa William paralta rukkaset järkisyihin vedoten ja tämä pakottaa hänet laukomaan melkoisen yltiöromanttista dialogia, joka lähes poikkeuksetta saa miehet nauramaan ja naiset itkemään ;) Ainakin ensimmäisellä kerralla. Toinen katselukerta (kyllä, toinen) herättääkin sitten pelonsekaisia tunteita puolin ja toisin yleisöä. Joka tapauksessa, ei edes Julia Roberts pysty kaikkeen vaikka ylisöpö onkin.


6. TOM KAZANSKY (Iceman) -Topgun

Näyttelijä: Val Kilmer
Katso kohtaus tästä (huono ääni)
Tarantinon tulkinta
Eli näin se oikeasti menee -Uusi traileri

"You can be my wingman any day"

Vannoutuneet kilpakumppanit ja vihamiehet joutuvat olosuhteiden pakosta taistelemaan yhteistä vihollista vastaan ja se jos mikä on omiaan hitsaamaan tukkanuottasilla olevat miehet yhteen hiileen puhaltaviksi sydänystäviksi. Kun uhka on nujerrettu, on myös miesten välinen kitka tipotiessään ja kohtaus päättyy herkkään miesten väliseen yhteisymmärrykseen. Kun Iceman heittää Maverickille " You can be my wingman any time" , luikertelee katsojan mieleen omituisen hankala ja epämukava tunne. Mitä juuri tapahtui ja miksi ei tee mieli hykerrellä voittoisasta lopusta ja voitonjuhlista? Onneksi herra Quentin Tarantino otti kohtauksen käsittelyyn ja selvensi tyhmemmille mitä siirappinen repliikki ja koko elokuva itseasiassa tarkoittaa ja näin homoeroottinen lataus purkautuu välittömästi katsojien reseptoreihin nyt, aina ja iankaikkisesti. Kiitos Mr. Brown.


7. THE POSTMAN -The postman

Näyttelijä: Kevin Costner
Traileri (näytettä ei löydy)

"You're a godsend, a savior. No i'm a postman"

Varsin kömpelön farssin kampitti lopullisesti suohon kohtaus jossa sokea nainen toteaa postimiehen roolissa kekkuloivalle Costnerille: "You're a godsend, a savior" Costner: "No I'm a Postman" Tämän lausuttuaan elokuvateollisuuteen tuli Kevin Costnerin mentävä aukko ja miehen supertähteys katosi suoraan lennosta keskinkertaisiin draamarooleihin. Miehen ego kasvoi aikanaan suuremmaksi kuin itse universumi ja postilaitoksen ylipitkäksi mainoselokuvaksi muodostunut tekele oli viimeinen niitti miehen arkkuun.


8. MR. FREEZE -Batman & Robin

Näyttelijä: Arnold Schwarzenegger
Ohjaajan anteeksipyyntö :)
Katso "Ice, freeze, cold" viittaukset elokuvassa

"Let's kick some ice"

Freeze punk! Tiedä sitten mitä ohjaajalla oli Isoa Arskaa vastaan mutta ei voi kuin ihmetellä miten ent. Mr. Olympia, nykyinen kuvernööri, on saatu kammettua moiseen naurettavaan rooliin. Herralle ei annettu edes mitään mahdollisuuksia alun pitäenkään. Sinällään jo typerä elokuva vain pahenee Schwarzeneggerin Mr. Freezen-roolin myötä. Typerät studiolavasteet ja uskomattoman naurettava puku ei istu miehelle lainkaan ja tämän olisi pitänyt olla tarpeeksi koko roolin uudelleenkuvausta varten. Mutta eihän tämä vielä riitä. Tämän päälle miehen repliikkivarasto ladattiin täyteen kuolemattomia ja korneja one-linereita aiheista kylmä ja jää, joita kuunnellessa ei voi kuin nauraa. Näistä jäätävin lienee juurikin "Let's kick some ice" tai "Everybody chill!"


9. DOMINIC TORETTO -The Fast and the Furious

Näyttelijä: Vin Diesel
Tsekkaa viilee näyte tästä

"I live my life a quarter mile at a time..."

Oh gee, like cars much? Kaurapuurolla kasvaa isoksi ja isot pojat tykkää autoista. Autoissa on totuus ja elämä on kuin kontillinen uusia hienoja autoja. Oukei. Autojen kanssa ikänsä näprännyt kovapersevirtuoosi latoo kaikki elämän viisaudet puoleentoista tuntiin ja kuinkka ollakkaan ne kaikki liittyvät autoihin tavalla tai toisella. Yksi tietysti ylitse muiden.


10. REV. GRAHAM HESS -Signs

Näyttelijä: Mel Gibson
Katso kohtaus tästä (musiikki runtattu päälle joten ääntä ei kuulu)

"Swing away Merrill, swing away"

  Paukuttele huolesi pois. Alienien invaasioksi naamioitu kipeä kasvukertomus laumastaan eksyneen pastorin ja kouluaikojen urheilutähden sivuraiteille ajautuneista elämänkohtaloista. Loppupuolella saapuu pelastus ja homma purkautuu koko elokuvan teennäisimmällä ja siirappimaisimmalla repliikillä "Swing away Merrill, swing away". Sitten Merrill "swings". Kyseessähän on kohtaus jossa Merrill lunastaa oman pelastuksensa hutkimalla Alienia (vai oliko se menneisyyden traumoja..) koko rahan edestä taateliin baseball-mailalla. Pastori on hengessä mukana ja parantaa arpisen sielunsa samaan hengenvetoon.

Mielenkiintoinen ja omalaatuinen elokuva joka sortui aivan turhaan symboliikkaan ja henkisen parantumisen kanssa näpertelyyn loppupuolella. Henkilökohtaisesti tuli vastustamaton halu huitaista herra Shayamalania sillä pesäpallomailalla. Batter up!

11 kommenttia

 1. Anonyymi // 18. lokakuuta 2008 klo 13.33  

  reps!

 2. Anonyymi // 8. marraskuuta 2008 klo 7.33  

  I am no man ei kuulu tähän sarjaan alkuunkaan. Tässähän oli peräti hiukan ajatustakin mukana.

 3. Kristof // 8. marraskuuta 2008 klo 7.52  

  Aika vahvasti se toteutus jäikin hyvän ajatuksen tasolle ;)

 4. Anonyymi // 13. joulukuuta 2008 klo 4.07  

  Kyllä Sormustrilogiassa paljon imelämpiäkin kohtia löytyy, esim Samin imelä monologi Osgiliathissa joka ei edes kuulu alkuperäiseen tarinaan.

  "i am no man" ei oikeastaan ole imelä, vaan lattean väistämätön repliikki. Mitä muta Eowyn voisi sanoa sen jälkeen kun Noitakuningas kerskailee ettei mies voi häntä tappaa?

 5. Kristof // 13. joulukuuta 2008 klo 4.35  

  Mulla tuli vähän sellanen fiilis että kun se taika vaa mikäseoli luotiin niin se "man" tarkotti yleensäkin ihmistä rotuna ei pelkästään miestä. Voin olla pahasti hakoteillä tässä asiassa mutta porsaanreikään tuntu nujertuvan noitakuningas. Kertokaatten te viisaath mellonit...

  Oikeessa oot, että vaikea keksiä mitään muutakaan Eowenille sanottavaksi ja itse dialogissa ei varsinaisesti ole mitään vikaa, vaan siinä miten yliteatraalisesti se näyteltiin ja kuvattiin.

  Bloom paukutti kanssa imeliä repliikkejä koko trilogian ajan kohtuu vakuuttavasti ja vaikka Legolas oli kirjassa ehdottomasti suosikkihahmo, niin Jacksonin ja Bloomin hellässä syleilyssä haltijasta tuli aika teennäinen ja tylsä hahmo. (Sori vaan kaikki naiset ;)

 6. Anonyymi // 21. joulukuuta 2008 klo 10.53  

  Pliiiiiiiiiiiiiiiiis juuri sehän oli se pointti! Siis se possunreikä. Totta mooses sillä oli tarkoitettu ihmisrotua, mutta epähuomiossa jäi tämmöinen pikku jutska huomaamatta. Muinaiset loitsijat langenneet vipuun jne. Sorry vaan, mutta mun mielestä missaat olennaisen =)

 7. Kristof // 22. joulukuuta 2008 klo 7.31  

  xD mä missaan olennaisuuksia ja itsestäänselvyyksiä harva se päivä. Juuripa sitä varten tänne voi kommentoida ja heitellä korjauksia ym. omia ehdotuksia.

  Mutta listalla kohtaus pysyy vaikka ajatustakin olisi mukana, sillä toteutus tökkii pahasti ja allekirjoittaneen mielestä Eowyn repliikkeineen on kohtauksessa imelä ja huono. Ehkä pienellä hienosäädöllä ja panostuksella kohtauksesta ja jopa repliikistä olisi voinut tulla vaikuttavakin. Rytmityskin oli kumman tönkkö. Klik klak töks... and sceeeene

 8. Anonyymi // 25. joulukuuta 2008 klo 16.24  

  Mäkään en nyt oikeen ymmärrä tätä Eowyn hommaa. Jos keskimaassa on yleisesti elänyt uskomus että ihminen ei voi tappaa noitakuningasta, niin mistä Eowyn hoksasi tämän "virheen"? Vai ottiko Eowyn riskillä ja kokeili josko tämmönen pikku technicality toimis?

  Ja kirjoittajan kanssa samaa mieltä siitä että vihollisen armeija kuitenkin toimi Sauronin ja näiden enisten kuninkaiden eli sormusvarjojen mahtavan vaikutusvallan alla, niin luulisi että yhden kantavimman voiman kuoleminen ja poistuminen näyttäisi vaikuttavamalta ja saisi joukoissa aikaan enemmän reaktiota. Noita kuoli tyylittömämmin kuin riviörkki.

  Tehoton kohtaus. Kaunis elokuva

 9. Anonyymi // 1. huhtikuuta 2009 klo 1.48  

  Miksi tossa lukee "Iceman", sehän on MR. FREEZE.

 10. Kristof // 17. kesäkuuta 2009 klo 0.06  

  Ohhoh. Pientä hutilointia...
  Korjattu.

 11. Anonyymi // 5. kesäkuuta 2011 klo 5.49  

  No hemputin kuustoista, ei toi Eowynin repliikki nyt ollu mikään imelin ever. Siinä on imelämpiäkin mutta hei pliis, se vähän kuuluu siihen, kööh elokuvaan siis. Kirjassaki oli imelämpiä. Ja mä luulen, että sillä 'man'illa tarkotettiin IHMISIÄ, mutta, kuin useesti siihen aikaan naiset yleensäkään oli taisteluissa mukana? Get it? Ei se varmaan mikään VIRHE ollu. Ja mä en ältsää et miten iso mäjähdys siitä olis pitäny sitte tulla, kun se noitakunkku kuoli.